Management

Datamanagement
geld

PvdD en VVD willen data-belasting voor bedrijven

'Belasten op robots en data in plaats van op werknemers.'

© Shutterstock
21 januari 2021

'Belasten op robots en data in plaats van op werknemers.'

De VVD en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen bedrijven gaan belasten op gebruik van data en robots. Dat valt te lezen in de partijprogramma’s. Met de maatregel willen de partijen anticiperen op mogelijk banenverlies door digitalisering.

De VVD noemt een belasting over het aantal robots of de hoeveelheid data dat een bedrijf heeft een ‘logische oplossing’ voor het toekomstbestendig houden van het sociale stelsel.

“Veel belastingen en premies drukken zwaar op bedrijven die mensen in dienst willen nemen. Zo bestraft ons sociale stelsel werken, terwijl we werken juist willen belonen. En wanneer data, robots, kunstmatige intelligentie en andere vormen van kapitaal veel financiële waarde creëren, komen de verhoudingen onder druk te staan”, zo schrijft de regeringspartij in het programma voor de aankomende verkiezingen.

Lasten op werken omlaag

De partij wil dat er onder het nieuwe kabinet wordt nagedacht over nieuwe vormen van (digitale) heffingen, waarmee de lasten op werken weer kunnen worden verlaagd. Niet langer moet er worden belast op het aantal werknemers dat in dienst is, maar op de hoeveelheid data, robots en systemen.

De Partij voor de Dieren lijkt diezelfde mening toegedaan. In het partijprogramma wordt een ‘databelasting’ beschreven voor bedrijven en internetplatforms. “De hoogte van de heffing is gekoppeld aan de hoeveelheid data die wordt benut door desbetreffende organisatie.”

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
PeterSr 21 januari 2021 12:31

Een ondoordacht plan, immers de netwerken en programma's evolueren steeds sneller en de transmissie snelheid verdubbeld ook iedere 2-3 jaar.

Het simpele feit dat een coder wel code kan schrijven maar zeer vaak de samenhang en invloed van die code in het grote geheel niet kan overzien of zelfs maar volgen, zorgt ervoor dat robots en apps steeds meer WO en HBO functies zullen overnemen en daarom zal automatisch gegenereerde "lean coding" de menselijke test- en analysefuncties steeds meer overnemen.

De toekomst van WO en HBO werkers in de IT is nauwelijks rooskleurig te noemen en bedrijven daarvoor te bestraffen is net zo dom als het vroegere idee om een voetganger met een lamp voor een auto te laten lopen om daarmee werkverschaffing te financieren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.