Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdD en VVD willen data-belasting voor bedrijven

De VVD en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen bedrijven gaan belasten op gebruik van data en robots. Dat valt te lezen in de partijprogramma’s. Met de maatregel willen de partijen anticiperen op mogelijk banenverlies door digitalisering.
Man met geld in de hand
© Shutterstock
Shutterstock

De VVD noemt een belasting over het aantal robots of de hoeveelheid data dat een bedrijf heeft een ‘logische oplossing’ voor het toekomstbestendig houden van het sociale stelsel.

“Veel belastingen en premies drukken zwaar op bedrijven die mensen in dienst willen nemen. Zo bestraft ons sociale stelsel werken, terwijl we werken juist willen belonen. En wanneer data, robots, kunstmatige intelligentie en andere vormen van kapitaal veel financiële waarde creëren, komen de verhoudingen onder druk te staan”, zo schrijft de regeringspartij in het programma voor de aankomende verkiezingen.

Lasten op werken omlaag

De partij wil dat er onder het nieuwe kabinet wordt nagedacht over nieuwe vormen van (digitale) heffingen, waarmee de lasten op werken weer kunnen worden verlaagd. Niet langer moet er worden belast op het aantal werknemers dat in dienst is, maar op de hoeveelheid data, robots en systemen.

De Partij voor de Dieren lijkt diezelfde mening toegedaan. In het partijprogramma wordt een ‘databelasting’ beschreven voor bedrijven en internetplatforms. “De hoogte van de heffing is gekoppeld aan de hoeveelheid data die wordt benut door desbetreffende organisatie.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in