Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicroam, NUTS en Candle winnen Nederlandse Privacy Awards

Publicroam, NUTS en Candle hebben dit jaar de Nederlandse Privacy Awards van de stichting Privacy First gewonnen. Publicroam maakt veilige draadloze internettoegang mogelijk met WiFi-hotspots, NUTS ontwikkelt een decentrale infrastructuur voor privacyvriendelijke zorgcommunicatie, en Candle is een privacyvriendelijke smart home-oplossing.
Nederlandse Privacy Award
© Nederlandse Privacy Award
Nederlandse Privacy Award

Publicroam won een prijs in de categorie Consumentenoplossingen. Het bedrijf ontwikkelde een systeem waarmee iedereen veilig toegang kan krijgen tot openbare WiFi-netwerken, waarbij de privacy van gebruikers beschermd wordt. Publicroam is nu op 230 locaties in Nederland actief, waaronder in Amsterdam, Den Haag en Alkmaar. De bedoeling is dat er uiteindelijk in heel Nederland een veilig WiFi-netwerk opgezet wordt.

De jury van de Nederlandse Privacy Awards was naar eigen zeggen met name onder de indruk omdat "de voorziening letterlijk voor iedereen in ons land – en mogelijk ook daarbuiten – grote voordelen kan bieden en daarmee grote impact kan hebben op wat we gewend zijn: één account en bij alle deelnemers automatisch en veilig online, met serieus respect voor privacy".

Dit jaar was er echter nog een winnaar in de categorie Consumentenoplossingen: Candle. Candle is een smart home-oplossing dat diverse huishoudelijke apparaten met elkaar kan verbinden. Wil je contact maken met een extern netwerk, dan moet er een schakelaar omgezet worden. Gebruikers maken dus een bewuste keuze om de mail en andere data naar binnen te halen en naar buiten te zenden. "Candle laat zien dat het eenvoudig mogelijk is om een Smart oplossing te creëren zonder de Big Tech bedrijven met hun data driven modellen", aldus de jury. 

Concrete oplossingen voor privacyvraagstukken

De prijs in de categorie Bedrijfsoplossingen gaat dit jaar naar stichting NUTS, dat een privacyvriendelijke oplossing wil bieden voor identiteitsmanagement en het delen van persoonsgegevens in de zorg. Om dat mogelijk te maken streeft NUTS naar een decentrale architectuur die controle en zeggenschap over persoonsgegevens in de zorg bij de betrokkenen houdt. 

De jury zegt zich bijzonder aangesproken te voelen door de gedachte achter NUTS: "Het creëren van een nutsvoorziening voor een cruciaal onderdeel van de zorgarchitectuur."

Publicroam, NUTS en Candle versloegen met hun winst de twee andere genomineerden: Skotty en Rabobank/Deloitte. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in