Beheer

Netwerken
kabelrollen

Prysmian mag forse onderzeese kabel leggen

Nederland-Denemarken krijgt een stroomlijn onder water.

© Prysmian Group
2 februari 2016

Nederland-Denemarken krijgt een stroomlijn onder water.

Prysmian Group, ‘s werelds grootste producent van energie- en telecommunicatiekabels, heeft de opdracht verworven voor de levering van een onderwater kabelverbinding (hoogspanning, gelijkstroom) tussen Nederland en Denemarken. Met deze opdracht is een bedrag gemoeid van ongeveer 250 miljoen euro.

De opdracht voor de aanleg is gegeven door de Nederlandse en Deense netwerkbeheerders, respectievelijk TenneT TSO BV en Energinet.dk SOV. De kabel heeft een eigen naam gekregen, te weten COBRAcable (COpenhagen BRussels Amsterdam cable). De verbinding levert voordelen op voor de elektriciteitsnetten van beide betrokken landen. Capaciteit vanuit Nederland komt structureel beschikbaar voor Denemarken en vice versa.

Europese energieleverantie

COBRAcable  draagt bij aan een verduurzaming van het internationale energielandschap, een belangrijk doel van de Europese Unie, die het project gaat ondersteunen via het EEPR programma (European Energy Programme for Recovery). De kabelverbinding wordt aangelegd met behulp van High Voltage Direct Current (HVDC) technologie die transmissieverliezen over het lange traject minimaliseert.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.