Overslaan en naar de inhoud gaan

Proximus negeert oproep om directe exit CEO

Het Belgische telecombedrijf Proximus heeft de eis van vakbonden om direct te breken met CEO Dominique Leroy naast zich neergelegd. Bonden deden die oproep, omdat ze vrezen dat Leroy na haar overstap naar KPN later dit jaar een "telecomaanval op België" zal uitvoeren. Eerder heeft de topvrouw al verklaard niet aan een fusie van de twee telecombedrijven te denken.
KPN-CEO Dominique Leroy
© KPN
KPN

De raad van bestuur van Proximus heeft besloten dat Leroy kan aanblijven tot 1 december, laat een van de betrokken vakbonden nu weten. De bonden protesteren tegen haar aanblijven de komende maanden, tot het moment van aantreden bij KPN. Een directe exit is volgens de bonden nodig, maar deze eis wordt nu niet gehonoreerd. Het Nederlandse KPN valt namelijk niet onder het concurrentiebeding in het contract dat de topvrouw heeft bij Proximus.

Herstructurering in België

Belgische vakbonden deden hun oproep in een open brief aan de raad van bestuur, die ze vandaag afleverden op het hoofdkantoor van Proximus. Op de achtergrond speelt een reorganisatie die Leroy eerder dit jaar aankondigde. Daarbij zullen 1900 banen verdwijnen, terwijl er 1250 nieuwe werknemers worden aangenomen.

Volgens vakbond ACV bewijst het vertrek van Leroy naar KPN dat achter het plan niet de juiste bedoelingen zitten. Eerder heeft het ACV alternatieve herstructureringsvoorstellen ingediend bij het management van Proximus. Volgens een andere bond, ACOD, bemoeilijkt het aanstaande vertrek van Leroy onderhandelingen over de reorganisatie. De ACOD heeft eerder al de vrees geuit dat de herstructurering een exitstrategie is, wat nu de vrees voor een Nederlandse annexatie aanwakkert.

Aandelendeal nieuwe KPN-CEO

Ondertussen ligt de overstappende topvrouw ook op ander vlak onder vuur. De Belgische beurswaakhond FSMA gaat onderzoek doen naar een aandelentransactie die ze onlangs heeft gedaan. De naar KPN overstappende CEO van Proximus heeft kort voor ze daar haar vertrek bekendmaakte nog een pakket aandelen van ruim 285.000 euro te gelde hebben gemaakt. De FSMA gaat onderzoeken of het om handel met voorkennis gaat.

Leroy verkocht op 1 augustus 10.840 Proximus-aandelen. Dat was volgens de toezichthouder de eerste aandelentransactie die zij meldde in minstens drie jaar. Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om transacties te melden als het totaalbedrag in een kalenderjaar boven de 5000 euro komt. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar. Het vertrek van een bestuurder in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie.

Als uit het onderzoek zou blijken dat er daadwerkelijk handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een boete. Proximus zegt niet op de hoogte te zijn van het onderzoek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in