Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Provincie krijgt nog miljoenen van Sanderink en Koolen’

Het loont om een IT-ondernemer met grootse plannen te zijn in Overijssel, zo valt op te maken uit een artikel van RTV Oost. Volgens de regionale omroep sleepten de bekende IT-ondernemers Gerard Sanderink en Kees Koolen allebei miljoenen aan subsidie van de provincie Overijssel binnen, maar zijn de gouden bergen die ze beloofden nooit gerealiseerd.
euro's
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

In het geval van de 70-jarige Gerard Sanderink gaat het om een lening van 10 miljoen euro voor zijn project ‘Sanderink Technology Centre’ (STC). Ondernemer Sanderink is eigenaar van IT-onderneming Centric en bouwbedrijf Strukton, en is de laatste tijd voornamelijk in het nieuws door zijn relatie met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek en de bestuurlijke leegloop bij zijn bedrijf Centric.

Tien miljoen euro

Het STC zou een researchcentrum moeten behelzen dat verbanden zou maken met de Universiteit Twente en andere instellingen. Het zou de regio 300 tot 350 banen opleveren. Daarvoor eiste Sanderink volgens RTV Oost wel commitment van de provincie, in de vorm van een bijdrage van 10 miljoen euro. Het STC is gelinkt aan de Stichting Gerard Sanderink, die de Twentse topondernemer heeft opgezet om na zijn overlijden zijn vermogen te gaan beheren. Die stichting is recent 'op een zijspoor' gezet, want als het ware vervangen door een nieuwe stichting: Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink. Dit is mede gerelateerd aan Sanderinks adviseur Van Rijbroek.

Nu, zo’n vijf jaar nadat de aanvraag voor de provincielening werd goedgekeurd en de lening werd verstrekt, wijst alles erop dat de plannen niet doorgaan. De lening van tien miljoen euro is vooralsnog niet terugbetaald aan de provincie, terwijl Sanderink niet aan de contractuele voorwaarden voldoet. Volgens de provincie is op dit moment een grondtransactie met de gemeente Enschede aan de gang, en is het een "lastig moment" om uitspraken te doen over de lening.

Lithium Werks

In het geval van miljonair Kees Koolen, bekend van Booking.com en Uber, gaat het om zijn aanvraag van 7,5 miljoen euro bij de provincie voor zijn project Lithium Werks. Daarbij beloofde Koolen 2.000 banen op termijn, iets waar de provincie logischerwijs wel oren naar had. Van die 2.000 banen is vooralsnog niets terecht gekomen: momenteel werken er zeven mensen bij het bedrijf. Het dossier Lithium Werks krijgt volgens RTV Oost langzamerhand "de impact van een affaire". Een accountantsonderzoek over de totstandkoming van de lening moet helderheid geven aan de politiek, en het dossier is volgens de omroep een struikelblok geworden voor gedeputeerde economie Eddy van Hijum.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in