Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie grijpt in bij besluit over Microsoft-datacenters

De locatie van de bouw voor het datacenter van Microsoft in Hollands Kroon wordt al geprepareerd, maar er is nog altijd een kans dat het allemaal niet doorgaat. Noord-Holland stelt dat niet gemeente Hollands Kroon het bevoegde gezag is om besluiten te nemen, maar de provincie.
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie wil 'uiteindelijk bij de rechter' duidelijkheid krijgen, zo meldt Binnenlands Bestuur. De provincie start een handhavingsprocedure tegen Microsoft. Hollands Kroon is daarop 'zeer verrast'.

In de besluiten valt te lezen dat het college van Noord-Holland van mening is dat GS bevoegd gezag heeft voor de Microsoft-datacenters in Hollands Kroon’. De provincie wil de belangen behartigen die met haar thema’s te maken hebben, zoals energieverbruik en ruimtelijke impact. ‘Het college van Hollands Kroon blijft bij zijn standpunt dat zij bevoegd gezag is. GS willen, uiteindelijk bij de rechter, duidelijkheid verkrijgen voor deze casus en vergelijkbare situaties.’

Gemeente verrast

De provincie gaat Hollands Kroon informeren over het standpunt en is van plan een ‘handhavingsprocedure te starten tegen Microsoft voor het in werking hebben/oprichten van een inrichting zonder vergunning’. ‘Op woensdag 3 maart hebben wij via de media vernomen dat Gedeputeerde Staten het besluit heeft genomen dat zij zich op het standpunt stellen bevoegd gezag te zijn om omgevingsvergunningen voor datacenters te verlenen’, laat Hollands Kroon weten. ‘Wij zijn zeer verrast door het besluit van GS. Wij hebben nog geen brief ontvangen met uitleg over het besluit. Uiteraard zijn wij benieuwd naar de uitleg van het besluit van GS.’

Vergunningen

De datacenters in Hollands Kroon kwamen eind november al in het nieuws toen NRC op basis van eigen onderzoek schreef dat Microsoft aan de bouw was begonnen voordat de vergunning waren verstrekt. Raadsleden zouden zich overvallen voelen. Volgens Hollands Kroon en Microsoft ging het hier echter om vergunningsvrije, voorbereidende werkzaamheden.

Meestal worden vergunningen voor zware industriële complexen als datacenters door de provincie afgegeven. Landbouworganisatie LTO uitte dan ook kritiek op deze gang van zaken: de gemeente zou helemaal geen zeggenschap hebben over de zware noodaggregaten die bij het datacenter komen te staan.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in