Management

Branche
rage emoji

Protest bij jaarvergadering Facebook

Privacyschandalen leidden tot boze reacties.

31 mei 2019

Privacyschandalen leidden tot boze reacties.

Demonstranten met een grote opblaasbare boze emoji probeerden donderdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Facebook te verstoren. Ook waren diverse aandeelhouders boos over de vele privacyschandalen rond het socialenetwerkbedrijf.

Het protest was echter tevergeefs, want topman Mark Zuckerberg en de zijnen hebben een ruime meerderheid van het stemrecht in handen.

Poging tot afzetting Zuckerberg

Een voorstel van sommige aandeelhouders om iemand anders dan Zuckerberg bestuursvoorzitter te maken, haalde het zoals verwacht dan ook niet. Ook een poging om verandering te brengen in de volgens kleinere aandeelhouders oneerlijke stemverhoudingen en aandelenstructuur, strandde.

Vorig jaar bleek dat onderzoeksbureau Cambridge Analytica toegang had tot persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Mede om die kwestie houdt Facebook rekening met een miljardenboete van de Amerikaanse toezichthouder FTC, liet de onderneming onlangs weten bij zijn kwartaalcijfers. Facebook lijkt al die miljarden overigens makkelijk te kunnen dragen. Ondanks een voorziening van 3 miljard dollar ging er in het eerste kwartaal toch een winst van ruim 2,4 miljard dollar in de boeken.

3
Reacties
M. Commandeur 03 juni 2019 00:43

@Fred: Goed punt. Maar of mensen in China daar veel aan hebben betwijfel ik.
En de mensen die zich geen Apple kunnen veroorloven? En dat grote bedrijf waar bovenstaand artikel over gaat?
Verder heeft een echte neoliberaal geen belastingdienst meer nodig; misschien niet toevallig dat de VVD hier heel wat jaren verantwoordelijk voor is geweest.
Dat marktwerking lang niet overal gunstig werkt laat dit voorbeeld zien:
https://www.trouw.nl/home/medicijnen-die-niet-winstgevend-zijn-delven-v…
Verder ben ik ervan overtuigd dat de mens het best functioneert als ie coöperatief-/samenwerkt. Marktwerking bevordert het tegenovergestelde: onderlinge strijd. Een teveel hiervan tast de maatschappelijke samenhang aan.
De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker ...

Fred Jansen 31 mei 2019 13:35

Ik vind het positief dat bedrijven een eigen koers durven te varen dan de overheid wil en dat ook daadwerkelijk doen. Apple was/is daarvan een geweldig voorbeeld door niet op verzoek de overheid (FBI) te helpen met het ontsleutelen van de communicatie van gebruikers. Zeker waar overheden steeds meer burgerrechten terugdringen, of anders gesteld, zichzelf meer bevoegdheden toekennen, kunnen we in ieder geval nog op enkele grote, buitenlandse tech-bedrijven rekenen. En dat er dan eens wat fout gaat is jammer, maar dat kunnen we bij de eigen overheid ook zien, zoals recent weer het datalek bij de Belastingdienst.

M. Commandeur 31 mei 2019 12:49

Zorgelijk dat ook op dit terrein, rechtspraak en boetes, bedrijven groter worden dan (de grootste) overheden.
Het neoliberalisme is volkomen doorgeschoten. Marktwerking is goed op veel terreinen maar zonder- of met mankerende regulering, waardoor dit soort molochs / monopolies kunnen ontstaan, leidt het tot een steeds onrechtvaardiger wereld. Dat uit zich in allerlei extremistische reacties van mensen, politieke partijen, landen en gewelddadige organisaties.
In Nederland laten de VVD - ja die van het 'doen' (?) - en ook andere neoliberale partijen (D66, FvD, CDA, etc.) het hier volledig afweten. Waar de (nog) grootste partij, de VVD, heen wil laten ze liever in het vage (Rutte: "voor visie ga je naar de opticien"). Het is als een schip met een kapitein zonder doel en dus onbekende koers: loopt op de klippen, schadelijk.
Voor goed functionerende marktwerking is ooit afgesproken: infrastructuur is aan de overheid / de gemeenschap, produkten en diensten voor de markt.
In de ICT gaat het steeds weer mis omdat deze scheiding niet wordt gemaakt * en marktwerking steeds weer leidt tot monopolies en dus een verstoorde (deel-)markt. Facebook en Microsoft zijn hier voorbeelden van.
* Virtualiseren is populair in de ICT maar blijkbaar is het te moeilijk om het begrip 'infrastructuur' als het gaat om marktwerking te virtualiseren. Sleutelwoorden hierbij zijn: standaardisatie, Open Source (met een gemeenschap) en het goede Voorbeeld van de overheid. Ook de EU heeft hier een duidelijke taak: het Directoraat-Generaal Mededinging van de Europese Commissie blijft steken in tarieven voor mobieltjes maar laat het goed reguleren van de markt volkomen liggen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.