Overslaan en naar de inhoud gaan

Promotie: Hoe duurzaam is onze software?

Met welke methoden kunnen we het verbruik van software analyseren? Dat is de kern van het proefschrift 'Assessing sustainability of software; analysing, correctness, memory and energy consumption'. Van oudsher wordt energie bespaard bij de hardware van een computer, waardoor energieverbruik lange tijd bij het ontwikkelen van software een blinde vlek is geweest.

Daar komt nu langzaamaan verandering in, enerzijds doordat de ontwikkelingen van energiebesparing bij hardware langzamer gaan. Ook krijgen we meer inzicht in de energie die wordt opgesoupeerd doordat de software de hardware zijn kunstjes laat vertonen. Kortom: software is de baas over de apparaten en heeft daarmee ook grote invloed op het energieverbruik ervan.

Als veel gebruikte apparaten alle hetzelfde negatieve gedrag vertonen, kan dat leiden tot schade aan onze publieke voorzieningen en vervolgens onze economie. Het is dan ook geen overbodige luxe als we methoden weten te ontwikkelen waarmee we het energieverbruik van software kunnen analyseren en voorspellen.

Verschillen

De ontwikkelde methoden laten zien dat het in de praktijk mogelijk is snel software te analyseren op verschillende aspecten als energieverbruik en geheugengebruik. Dit maakt het ook mogelijk om vergelijkingen te maken tussen de verschillende manieren waarop software is opgebouwd. Afhankelijk van het verwachte gebruik van de software kunnen we kiezen voor de meest duurzame opbouwmanier.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in