Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Bernard van Gastel

Promotie: Hoe duurzaam is onze software?

We worden er wel steeds afhankelijker van

24 oktober 2016

We worden er wel steeds afhankelijker van

Meer en meer zijn we in ons dagelijkse leven afhankelijk van software en van moderne apparaten die software bevatten. Daarom is het belangrijk om te weten of de betreffende software duurzaam is. Bernard van Gastel hoopt op 28 oktober 2016 te promoveren op dit onderwerp.

Met welke methoden kunnen we het verbruik van software analyseren? Dat is de kern van het proefschrift 'Assessing sustainability of software; analysing, correctness, memory and energy consumption'. Van oudsher wordt energie bespaard bij de hardware van een computer, waardoor energieverbruik lange tijd bij het ontwikkelen van software een blinde vlek is geweest.

Daar komt nu langzaamaan verandering in, enerzijds doordat de ontwikkelingen van energiebesparing bij hardware langzamer gaan. Ook krijgen we meer inzicht in de energie die wordt opgesoupeerd doordat de software de hardware zijn kunstjes laat vertonen. Kortom: software is de baas over de apparaten en heeft daarmee ook grote invloed op het energieverbruik ervan.

Als veel gebruikte apparaten alle hetzelfde negatieve gedrag vertonen, kan dat leiden tot schade aan onze publieke voorzieningen en vervolgens onze economie. Het is dan ook geen overbodige luxe als we methoden weten te ontwikkelen waarmee we het energieverbruik van software kunnen analyseren en voorspellen.

Verschillen

De ontwikkelde methoden laten zien dat het in de praktijk mogelijk is snel software te analyseren op verschillende aspecten als energieverbruik en geheugengebruik. Dit maakt het ook mogelijk om vergelijkingen te maken tussen de verschillende manieren waarop software is opgebouwd. Afhankelijk van het verwachte gebruik van de software kunnen we kiezen voor de meest duurzame opbouwmanier.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.