Overslaan en naar de inhoud gaan

Project Kuiper van Amazon krijgt groen licht

De Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC heeft zijn goedkeuring gegeven aan het 'Project Kuiper' van Amazon. Het bedrijf wil voor een bedrag van 10 miljard dollar een nieuwe breedbanddienst opzetten voor streken waar met land- of mobiele verbindingen geen goede breedbanddienst is op te zetten.
© Shutterstock
Shutterstock

Het project Kuiper van Amazon heeft daarmee dezelfde doelstellingen als Starlink van SpaceX. Amazon moet nu echter nog gaan beginnen met het opzetten van een infrastructuur op de grond en het bouwen en testen van satellieten. Starlink heeft inmiddels al 600 satellieten op hun positie en kan dit najaar al beginnen met de eerste bètatests met consumenten.

Ook Amazon wil beginnen met het aanbieden van een publieke dienstverlening wanneer er een kleine 600 satellieten op hun positie staan. Dat moet uiterlijk op 30 juli 2026 het geval zijn, anders verliest het bedrijf zijn vergunning. Om de rest van de in totaal 3236 satellieten in positie te brengen heeft Amazon tot half 2029 de tijd gekregen. De satellieten hangen in een banen op een afstand van tussen de 590 en 630 kilometer boven het aardoppervlak, vergelijkbaar met die van Starlink. Door deze relatief geringe afstand ten opzichte van de klassieke communicatie satellieten - die vaak op een afstand van 35.000 kilometer hangen -  zijn problemen met latency (lijnvertraging) veel geringer.

De naam Project Kuiper komt van de Kuiper ring - een band van ijskristallen rond de planeet Neptunes. De band is genoed naar de Nederlandse astrofysicus Gerard Kuiper. Naast Starlink draait ook nog steeds een derde project warm dat op vergelijkbare manier breedband wil bieden in afgelegen gebieden. OneWeb het bedrijf achter dit project is echter in maart falliet gegaan, maar de activiteiten zijn uit de boedel gekocht door een consortium waarin onder meer de Britse overheid voor een bedrag van 500 miljoen dollar in participeert. Daarnaast is ook satellietbedrijf Hughes een van de deelnemers in dit consortium. Wanneer de plannen van OneWeb tot commerciële dienstverlening moeten leiden is echter onduidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in