Innovatie & Strategie

Wetenschap
code

Proefschrift: oefensysteem helpt bij code schrijven

Gebruiker krijgt automatisch feedback

SAT Solver code © CC BY-SA 2.0 dudka.cz
8 oktober 2020

Gebruiker krijgt automatisch feedback

Studenten schrijven vaak functioneel goede programma’s, maar de code is soms inefficiënt, onnodig complex of onleesbaar. Hieke Keuning verdiepte zich voor haar proefschrift 'Automated Feedback for Learning Code Refactoring' in een oefensysteem dat studenten helpt betere code schrijven.

Keuning analyseerde meer dan 2,5 miljoen codefragmenten van studenten, waarin diverse kwaliteitsproblemen werden ontdekt. Het gaat bijvoorbeeld om te grote code-eenheden, die in veel gevallen niet werden opgelost in latere versies van dezelfde code. Keuning onderzocht voor de Open Universiteit hoe tools en software kunnen helpen bij leren programmeren en kleine programma’s schrijven.

Er bestaan professionele tools die helpen bij verbeteren van problematische code, maar die zijn meestal niet geschikt voor beginners. Digitale tools, ook die specifiek voor onderwijs, kunnen automatisch feedback geven op programmeercodes en richten zich meestal op fouten in de code, maar zijn minder gericht op fouten oplossen of kwaliteit verhogen.

Automatisch van feedback voorzien

Keuning ontwikkelde een tutorsysteem dat studenten leert hoe ze code kunnen verbeteren en voorziet ze daarbij automatisch van feedback. Uit diverse tests bleek dat studenten met het systeem goed uit opgaves komen maar moeite hebben om codestructuren te versimpelen. De hints die het systeem geeft kunnen daarbij helpen.

 Uit tests met het systeem blijkt dat studenten over het algemeen goed uit de opgaves komen, maar moeite hebben met bepaalde aspecten, zoals het versimpelen van complexe codestructuren. De hints kunnen hierbij helpen. Keuning promoveert vrijdag om 13.30 uur. De verdediging van haar proefschrift is te volgen op www.ou.nl/live.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.