Management

Privacy
duckduckgo

Privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo groeit bijna 50% in 2021

Maar marktaandeel blijft kleiner dan Yahoo en Bing.

28 december 2021

Maar marktaandeel blijft kleiner dan Yahoo en Bing.

De privacygerichte zoekmachine DuckDuckGo blijft hard groeien. Het aantal zoekopdrachten is met bijna 47% gestegen tot meer dan 100 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die BleepingComputer in handen heeft.

DuckDuckGo stelt dat er bij zoekopdrachten geen gebruikersprofielen worden opgebouwd om gerichte advertenties weer te geven. Dit in tegenstelling tot andere zoekmachines, die interesses van gebruikers inventariseren om op basis daarvan ads voor te schotelen. Bij DuckDuckGo worden er alleen advertenties getoond die passen in de context van de op dat moment gezochte trefwoorden.

In 2020 kreeg dit privacyvriendelijke alternatief voor het dominante Google nog 23,6 miljard zoekopdrachten te verwerken. Daarbij werder er dagelijks zo’n 79 miljoen searchs uitgevoerd. In het afgelopen jaar 2021 steeg dat aantal naar 34,6 miljard zoekopdrachten met een gemiddelde van 100 miljoen zoekopdrachten per dag. De behaalde groei is daarmee iets meer dan 46%.

Marktaandeel

Het marktaandeel van DuckDuckGo blijft in de Verenigde Staten met 2,53% van de totale markt echter klein. De concurrentie blijft groter: Yahoo heeft 3,3%, Bing 6,4% en Google domineert met maar liefst 87,3%. DuckDuckGo blijft intussen werken aan oplossingen om privacy beter te beschermen, met onder meer een e-mail doorstuurservice die e-mailtrackers verwijdert en 'App Tracking Protection voor Android', die trackers blokkeert die in Android-apps worden aangetroffen.

DuckDuckGo kondigde recent ook een DuckDuckGo Privacy Browser voor Desktop aan. Dit privacyvriendelijke alternatief voor het marktdominante Chrome van Google zal niet gebaseerd zijn op de opensource Chromium-ondergrond. Browsers als Microsofts Edge gebruiken die basis ook. DuckDuckGo kiest er echter voor om zijn browser van de grond af aan nieuw te bouwen.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 31 december 2021 20:59

'Searchs' is Dunglish voor 'searches', oftewel zoekopdrachten, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.