Overslaan en naar de inhoud gaan

Prins van Fox-IT 'hoopt' op grote cyberramp

‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden’, zegt directeur Ronald Prins van Fox-IT. Fox-IT helpt de overheid staatsgeheimen te beveiligen.
© Fox-IT
Fox-IT

Ondanks dat de overheid een belangrijke klant is van zijn bedrijf, blijkt Prins de kritiek op zijn opdrachtgevers niet te schuwen. Zo geeft hij aan geen vertrouwen te hebben in de mensen die op dit moment richting geven aan het IT-beveiligingsbeleid bij de overheid: ‘We hebben een nieuwe generatie politici nodig voordat het thema cybersecurity goed opgepakt wordt’.

Geopolitieke conflicten

Prins doet zijn gepeperde uitspraken in een interview in nr. 2 van 'IP | vakblad voor informatieprofessionals', dat overmorgen uitkomt. In het vraaggesprek luidt de ondernemer de noodklok over het gebrek aan aandacht en inzicht dat hij in Den Haag meent waar te nemen:  "Het draait allang niet meer alleen om cybercriminelen die geld stelen, of om privacyzaken, het komt nu ook als onderdeel van geopolitieke conflicten aan bod; denk aan buitenlandse inlichtingendiensten die overal meekijken.’ In het interview uit Prins meermalen zijn verontrusting over het feit dat ‘andere landen [zich] continu misdragen in ons land’.

Prins vindt het ‘waanzin’ dat ‘de politieke partijen zelf maar moeten opletten of de Russen daar niet binnen komen. De overheid zegt: het zijn verenigingen en private instanties, dus is het niet onze verantwoordelijkheid. Integendeel, het passen op de democratische rechtsorde lijkt me juist een rol van de staat.’

Deltacommissaris als voorbeeld

Er zou in Den Haag een persoon met een staf moeten rondlopen die budget heeft en een “doorzettingsmacht”, zegt Prins. Een goed voorbeeld is Deltacommissaris Wim Kuijken, adviseur waterveiligheid van het kabinet. Hij kan ‘dwars door alle ministeries heen kan beuken om bijvoorbeeld snel de dijken te verhogen’.

Op de vraag hoe de toekomst van cybersecurity eruitziet, antwoordt Prins: ‘Lastige vraag. Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat we wél maatregelen gaan nemen, dat de ogen van de overheid geopend worden.’ En: ‘We hebben een nieuwe generatie politici nodig voordat het thema cybersecurity goed opgepakt wordt’.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in