Management

Governance
"We hebben een nieuwe generatie politici nodig"

Prins van Fox-IT 'hoopt' op grote cyberramp

'Huis-leverancier' overheid vreest zonder voorafgaand drama geen verbetering

"We hebben een nieuwe generatie politici nodig" © Fox-IT
7 maart 2017

'Huis-leverancier' overheid vreest zonder voorafgaand drama geen verbetering

‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden’, zegt directeur Ronald Prins van Fox-IT. Fox-IT helpt de overheid staatsgeheimen te beveiligen.

Ondanks dat de overheid een belangrijke klant is van zijn bedrijf, blijkt Prins de kritiek op zijn opdrachtgevers niet te schuwen. Zo geeft hij aan geen vertrouwen te hebben in de mensen die op dit moment richting geven aan het IT-beveiligingsbeleid bij de overheid: ‘We hebben een nieuwe generatie politici nodig voordat het thema cybersecurity goed opgepakt wordt’.

Geopolitieke conflicten

Prins doet zijn gepeperde uitspraken in een interview in nr. 2 van 'IP | vakblad voor informatieprofessionals', dat overmorgen uitkomt. In het vraaggesprek luidt de ondernemer de noodklok over het gebrek aan aandacht en inzicht dat hij in Den Haag meent waar te nemen:  "Het draait allang niet meer alleen om cybercriminelen die geld stelen, of om privacyzaken, het komt nu ook als onderdeel van geopolitieke conflicten aan bod; denk aan buitenlandse inlichtingendiensten die overal meekijken.’ In het interview uit Prins meermalen zijn verontrusting over het feit dat ‘andere landen [zich] continu misdragen in ons land’.

Prins vindt het ‘waanzin’ dat ‘de politieke partijen zelf maar moeten opletten of de Russen daar niet binnen komen. De overheid zegt: het zijn verenigingen en private instanties, dus is het niet onze verantwoordelijkheid. Integendeel, het passen op de democratische rechtsorde lijkt me juist een rol van de staat.’

Deltacommissaris als voorbeeld

Er zou in Den Haag een persoon met een staf moeten rondlopen die budget heeft en een “doorzettingsmacht”, zegt Prins. Een goed voorbeeld is Deltacommissaris Wim Kuijken, adviseur waterveiligheid van het kabinet. Hij kan ‘dwars door alle ministeries heen kan beuken om bijvoorbeeld snel de dijken te verhogen’.

Op de vraag hoe de toekomst van cybersecurity eruitziet, antwoordt Prins: ‘Lastige vraag. Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat we wél maatregelen gaan nemen, dat de ogen van de overheid geopend worden.’ En: ‘We hebben een nieuwe generatie politici nodig voordat het thema cybersecurity goed opgepakt wordt’.

Lees meer over
5
Reacties
tacitus 08 maart 2017 21:11

Het verrast me niets dat Prins op problemen voor zijn klant hoopt. Daar leeft hij immers van, als adviesbedrijf? Het is hooguit opmerkelijk dat hij er rond voor uit komt! Lof, heer Prins.

tacitus 08 maart 2017 21:10

Het verrast me niets dat Prins op problemen voor zijn klant hoopt. Daar leeft hij immers van, als adviesbedrijf? Het is hooguit opmerkelijk dat hij er rond voor uit komt! Lof, heer Prins.

burger 08 maart 2017 17:20

Dat de overheid niets doet met digid is niet correct. digid substantieel en hoog komen er al aan. Hiernaast worden er andere erkende authenticatie stelsels toegelaten uit de private hoek: idin en idensys

Niek 08 maart 2017 15:24

Een prima stuk van Ronald, en eens dat er blijkbaar helaas eerst een ramp moet gebeuren voordat er echte maatregelen worden getroffen. @Erwin, wat Ronald ongetwijfeld bedoeld is een echte ramp, in de zin van iets ontwrichtends voor de samenleving. Iets wat dus echt ernstige gevolgen heeft. Bijvoorbeeld een drinkwater vergiftiging door het hacken van een waterzuiveringsinstallatie. Daardoor zou dit dus eigenlijk niet gewenst mogen worden door Ronald, maar ik snap zijn stelling, het is blijkbaar nodig om de ogen te openen.

Erwin 08 maart 2017 13:01

Als ik zulk een redactioneel stuk lees, krijg ik de neiging om een flink reactie te schrijven, maar ik zal het beperkt houden. Overigens ben ik het met Prins eens. Maar wat is dan die grote cyber-ramp ? Dat DigiD zo lek is als een mandje weet iedereen ondertussen al, maar de overheid doet er niks aan, omdat een alternatief teveel kost en men het er niet over eens kan worden wat dat alternatief dan moet zijn. Dat er onlangs gegevens van tienduizenden mensen op straat kwamen door een 'gestolen' laptop van een WOZ-bedrijf is ook al weer vergeten. Dat er jaarlijks vele duizenden lekken gemeld worden, waar niks mee gedaan wordt en geen boetes voor uitgedeeld worden is ook al bekend. Dat zoveel gemeenten laakbaar zijn met het opvolgen van wettelijke regels m.b.t. informatiebeveiliging (PTOLU lijst onder andere) is het zoveelste voorbeeld. Wat is dan precies de ramp die wel aan gaat zetten tot verbetering ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.