Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: EU legt sancties op voor cyberaanvallen

De Europese Unie (EU) heeft voor het eerst zes personen en drie entiteiten op de sanctielijst gezet, die schadelijke cyberaanvallen hebben uitgevoerd. Het gaat om degenen achter de Russische cyberoperatie tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Ook personen uit China en Noord-Korea hebben sancties opgelegd gekregen.
hacker industrie

Nederland nam de leiding binnen de EU  om een versneld cybersanctieregime te ontwikkelen, zo meldt Rijksoverheid. Met het sanctieregime worden banktegoeden binnen de Europese Unie bevroren en volgt er ook een inreisverbod voor de hackers. Nederland krijgt de afgelopen jaren steeds vaker te maken met cyberaanvallen van buiten de EU. 

"Met deze sancties zetten we als EU een grote stap richting een veiliger cyberspace. De prijs voor slecht gedrag wordt verhoogd, want de bad guys komen er nog te vaak mee weg", aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken. Een voorbeeld van zo'n aanval is de aanval van Russische militaire inlichtingendienst GRU, in april 2018 in Den Haag. Zij hadden hun pijlen gericht op het OPCW.

Optreden tegen kwaadwillenden

"Gelukkig kon die cyberaanval toen worden verstoord door ingrijpen van de MIVD en de AIVD. Nu laat de EU zien dat het effectief kan optreden tegen deze en andere kwaadwillenden." Elders in Europa werden ook landen getroffen door cyberaanvallen, zoals in 2017 WannaCry en NonPetya die enorme schade en grote chaos veroorzaakten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in