Management

Governance
hackers

Primeur: EU legt sancties op voor cyberaanvallen

Inreisverbod en bevriezing banktegoeden

4 augustus 2020

Inreisverbod en bevriezing banktegoeden

De Europese Unie (EU) heeft voor het eerst zes personen en drie entiteiten op de sanctielijst gezet, die schadelijke cyberaanvallen hebben uitgevoerd. Het gaat om degenen achter de Russische cyberoperatie tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Ook personen uit China en Noord-Korea hebben sancties opgelegd gekregen.

Nederland nam de leiding binnen de EU  om een versneld cybersanctieregime te ontwikkelen, zo meldt Rijksoverheid. Met het sanctieregime worden banktegoeden binnen de Europese Unie bevroren en volgt er ook een inreisverbod voor de hackers. Nederland krijgt de afgelopen jaren steeds vaker te maken met cyberaanvallen van buiten de EU. 

"Met deze sancties zetten we als EU een grote stap richting een veiliger cyberspace. De prijs voor slecht gedrag wordt verhoogd, want de bad guys komen er nog te vaak mee weg", aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken. Een voorbeeld van zo'n aanval is de aanval van Russische militaire inlichtingendienst GRU, in april 2018 in Den Haag. Zij hadden hun pijlen gericht op het OPCW.

Optreden tegen kwaadwillenden

"Gelukkig kon die cyberaanval toen worden verstoord door ingrijpen van de MIVD en de AIVD. Nu laat de EU zien dat het effectief kan optreden tegen deze en andere kwaadwillenden." Elders in Europa werden ook landen getroffen door cyberaanvallen, zoals in 2017 WannaCry en NonPetya die enorme schade en grote chaos veroorzaakten.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 11 augustus 2020 18:13

Wordt er nou een of andere fluppo 'verboden' in te reizen terwijl de LANDEN (Rusland, China, Noord-Korea, Iran, ...) en LEIDERS die erachter zitten gewoon door kunnen gaan?

En daarnaast vrolijk doorgaan met BEZETTEN van gebieden (China, Israël, ...) terwijl ze nog steeds een grote BEK kunnen opzetten in de verenigde naties dankzij hun VETORECHT.

Ja-ja, hier worden weer grote stappen gezet.

Misschien strengere cookie-wetten invoeren?

RBx 04 augustus 2020 14:03

Ondertussen in Malta..... Koop hier een EU passport voor 500.000 en een woonadres en kom alsnog binnen!

Lowlander 04 augustus 2020 13:33

"Met deze sancties zetten we als EU een grote stap richting een veiliger cyberspace", "Nu laat de EU zien dat het effectief kan optreden".
Zucht, vergelijkbaar met een deukje in een pak boter schoppen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.