Management

Governance
.com

Prijsstijging voor .com-domeinen

Verisign krijg nieuw lucratief contract van Icann

© CC0: Pixabay,  Ary74
12 februari 2020

Verisign krijg nieuw lucratief contract van Icann

Als het voorgenomen contract dat ICANN in petto heeft voor Verisign doorgaat, mag dit bedrijf de prijzen voor de registratie van .com-domeinen in tien jaar fors verhogen. Registrars verzetten zich nu tegen deze plannen.

ICANN meldde begin januari dat het een contract heeft gesloten met Verisign, de registry operator van het .com-topleveldomein. De overeenkomst is nog niet helemaal definitief. Tot eind deze week kunnen tegenstanders nog reageren.

Verisign is de enige instantie waar een registrar terecht kan als hij een .com-domeinnaam wil aanschaffen. Dat kostte tot nu toe 7,85 dollar. De registrar legt daar nog wat bovenop, maar niet te veel want er is een grote concurrentie tussen de registrars. Icann, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, bepaalt de maximum prijs die Verisign mag vragen voor een .com-domeinregistratie. Daarmee moet Icann voorkomen dat Verisign zijn monopoliepositie misbruikt.  

Volgens het nieuwe contract mag Verisign de komende vier jaar de prijs jaarlijks met 7 procent verhogen. De twee daaropvolgende jaren mag de prijs niet verhoogd worden. Vervolgens mag Verisign de prijzen weer vier jaar lang jaarlijks met 7 procent verhogen. Daarmee komt de prijs uiteindelijk in 2030 op 13,49 dollar, een stijging van 70 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de jaarlijkse inflatie van 2 procent waar gemiddeld van wordt uitgegaan.

500 miljoen dollar

Voor Verisign is dit een zeer lucratieve deal. In totaal zijn er nu rond de 140 miljoen .com-domeinnamen die Verisign heeft geregistreerd. De prijsverhoging zou het bedrijf een omzetstijging opleveren van circa 500 miljoen dollar in 2030.

Of protesten tegen de nieuwe overeenkomst met bijbehorende prijsverhoging zin hebben, is twijfelachtig. Twee jaar geleden spraken ruim 3200 personen zich uit tegen een vergelijkbare geplande prijsverhoging voor.org-domeinnaamregistraties. Zes waren vóór. De non profit-organisatie Public Interest Registry geeft deze namen uit. Een nieuwe overeenkomst, die vorig jaar inging, gaf PIR ruimte om elk jaar de prijzen met 10 procent te verhogen. Ondanks de overweldigende meerderheid van tegenstanders, werd het nieuwe contract gewoon afgesloten.

Icann doet dit omdat het de contracten voor alle top level domeinen gelijk wil trekken. Voor veel domeinnamen is het namelijk wel mogelijk om de prijzen fors te verhogen.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.