Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Porsche Taycan

Porsche bouwt tijdelijk auto's met nepchips

Dummy's worden vervangen door echte chips - zodra ze beschikbaar zijn

© Shutterstock Nerijus Janus
3 augustus 2021

Dummy's worden vervangen door echte chips - zodra ze beschikbaar zijn

Het tekort aan chips is inmiddels zo groot in de auto-industrie dat autofabrikant Porsche zijn nieuwe modellen voorziet van nepchips. Zo kunnen de auto’s toch worden afgeleverd. De dummychips worden later vervangen door echte, zodra die beschikbaar zijn.

Dat meldt Porsche-baas Oliver Blume in de Stuttgarter Zeitung. De nieuwe auto’s worden uitgerust met niet functionerende nepchips. Zodra de echte chips binnen zijn, worden de auto’s teruggeroepen voor een verdere installatie van de halfgeleiders.

De auto's zullen daardoor niet geheel functioneren maar dat gaat om niet-essentiële functionaliteit. De essentiële functies worden wel compleet uitgevoerd.

Porsche is onderdeel van Volkswagen. Het gehele bedrijf heeft veel last van het tekort aan chips, terwijl de vraag naar auto’s wel groot is. Door met nepchips te werken, kunnen in elk geval auto’s afgeleverd worden redeneert het bedrijf. Het gaat  om aantallen in “de lage vijf-cijferige getallen”, zegt Blume. Porsche staat wel vooraan in de rij bij Volkswagen als het om chips gaat, omdat de modellen zeer hoge marges hebben. Blume verwacht echter niet dat het tekort snel opgelost zal zijn. "We moeten dus creatief zijn."

De gehele auto-industrie heeft veel last van het chiptekort. Geschat wordt dat dit jaar wereldwijd zeker 5 miljoen auto’s daardoor niet gebouwd kunnen worden. Meer autofabrikanten zoeken creatieve manieren om toch auto’s te kunnen produceren. Zo schrapt Peugeot tijdelijk het digitale instrumentarium van de 308 en bouwt Ford incomplete auto’s die moeten wachten tot de benodigde chips verkrijgbaar zijn.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.