Management

Juridische zaken
Autoriteit Persoonsgegevens

Politiek wil opheldering over 'prioriteringsbeleid' Autoriteit Persoonsgegevens

Zorgen over te weinig capaciteit Autoriteit Persoonsgegevens

18 februari 2020

Zorgen over te weinig capaciteit Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft niet voldoende capaciteit om alle klachten te onderzoeken. Momenteel wordt onderzocht of er meer financiering nodig is. D66 en de SP  hebben de minister gevraagd wat het kabinet gaat doen om de wachttijden voor klachten op korte termijn terug te dringen.

Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Kees Verhoeven (D66) hebben Minister Dekker gevraagd of het wenselijk is dat de wachttijd bij de AP is opgelopen tot minimaal 6 maanden en willen weten wat de minister gaat doen om privacyschendingen zo snel mogelijk te onderzoeken en aan te pakken.

Voorbeelden

Ook willen de politici weten of het klopt dat de AP klachten niet behandelt als niet makkelijk kan worden vastgesteld of er regels worden overtreden. De minister is gevraagd om voorbeelden van zaken die niet meer worden opgepakt. D66 en de SP willen de de minister de budgetten op korte termijn verruimt.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen gaf vorige week op de website van de organisatie aan dat de AP bezig is met een prioriteringsbeleid. "Met het huidige aantal medewerkers kunnen wij de meeste klachten pas na zes maanden in behandeling nemen. Dat moet anders: mensen hebben recht op bescherming van hun privacy en moeten daarvoor snel terecht kunnen”, zo gaf Wolfsen aan.

Onderzoek

Momenteel loopt er met het ministerie van Justitie en Veiligheid een onderzoek naar de capaciteit van de waakhond en de financiering die daarvoor nodig is. Naar verwachting is dat onderzoek in mei 2020 klaar. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.