Beheer

Security
toetsenbord

Politiedata blijkt nog steeds slecht beschermd

Politie in Nederland heeft zijn databescherming en -toegang nog steeds niet op orde.

21 december 2018

Politie in Nederland heeft zijn databescherming en -toegang nog steeds niet op orde.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Nationale Politie voor de tweede keer hard op de vingers getikt over de gebrekkige beveiliging van gegevens. Politiemedewerkers kunnen nog altijd persoonsgegevens gebruiken of inzien terwijl zij daar helemaal niet toe bevoegd zijn.

De Nationale Politie moet het probleem uiterlijk 4 februari goed geregeld hebben, anders moet zij een dwangsom betalen. Dit is de tweede keer dat de AP een dwangsom oplegt aan de politie, voor dezelfde kwestie. Deze nieuwe 'straf' bedraagt 50.000 euro voor de eerste twee weken en kan als de overtreding voortduurt oplopen tot een maximum van 320.000 euro. De Nationale Politie heeft al aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen dit AP-besluit.

Tweede keer

De privacytoezichthouder meldt dat de Nationale Politie zijn procedures moet aanpassen om te voorkomen dat onbevoegde medewerkers bepaalde gegevens kunnen gebruiken of inzien. De door de AP geconstateerde tekortkoming betreft de beveiliging van het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd: het N.SIS II-systeem. De Nationale Politie heeft wel enige verbeteringen doorgevoerd, maar de AP vindt dat niet genoeg.

"Wij vinden het kwalijk dat de Nationale Politie na de eerste last onder dwangsom nog steeds niet voldoende maatregelen heeft getroffen", verklaart AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn. Daarom leggen wij opnieuw een last onder dwangsom op die een stuk hoger is dan de vorige keer."

Vier van vijf overtredingen

In 2015 heeft de AP onderzocht hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte bij het gebruik van het N.SIS II-systeem. Toen werden vijf overtredingen geconstateerd. Hiervan heeft de Nationale Politie er vier op tijd beëindigd, maar voor de vijfde overtreding is dat niet gelukt. Deze overtreding betreft de regelmatige en proactieve controle op logbestanden. Voor dat 'vergrijp' heeft de Nationale Politie eerder dit jaar al een dwangsom van 40.000 euro moeten betalen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.