Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar inbreuk medisch dossier Barbie

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medisch dossier bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Het ziekenhuis doet intern onderzoek naar de kwestie. De Jong werd begin dit jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt vandaag berichtgeving hierover door EenVandaag, dat van de kwestie op de hoogte is gebracht door een tipgever via klokkenluidersite Publeaks.

Data in ZIS Chipsoft misbruikt

Het dossier van Barbie is door de medewerkers ingezien via het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) Chipsoft. Het bekijken van medische privégegevens mag echter alleen als er een medische betrokkenheid is bij die patiënt. Hoewel het onderzoek nog tot half april duurt, is het volgens de woordvoerder nu al wel duidelijk dat deze interne richtlijn door tientallen medewerkers niet is nageleefd.

"Wij zijn hier echt van geschrokken", aldus de zegsman. Het ziekenhuis gaat medewerkers die de regels hebben overtreden daarop aanspreken. Werknemers die voor de eerste keer in de fout zijn gegaan krijgen een waarschuwing. Maar tegen personeel dat vaker in de fout is gegaan, worden disciplinaire maatregelen getroffen, mogelijk zelfs ontslag, aldus de woordvoerder.

Intern al bekend

Dat regels zijn overtreden, was al bekend bij het ziekenhuis voordat de klokkenluider naar buiten trad. "Dit kwam aan het licht bij periodieke controles die wij uitvoeren."

Het ziekenhuis heeft Barbie van de situatie op de hoogte gesteld. Het Haga-ziekenhuis heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in