Beheer

Security
cybercrime

Politie zet vrijwilligers in tegen cybercrime

'Ruim 200 politievrijwilligers beschikken over relevante ICT-kennis en expertise'.

cybercrime speuren © CC0 Pixabay,  Geralt
5 december 2018

'Ruim 200 politievrijwilligers beschikken over relevante ICT-kennis en expertise'.

In de strijd tegen cybercrime gaat de politie vanaf nu werken met vrijwilligers. Die zullen vooral worden ingezet voor onderzoek op het zogeheten dark web, het deel van internet dat voor de meeste gebruikers verborgen blijft. Dat melden RTL Nieuws en het AD.

In eerste instantie gaat het om veertien vrijwilligers die de politie al op een andere manier hielpen. Sommigen hebben een expertise die goed van pas komt bij het onderzoek naar cybercrime. Ze waren al opsporingsbevoegd en hebben nu ook een speciale opleiding gekregen.

Theo van der Plas, bij de politie verantwoordelijk voor digitalisering en cybercrime, zegt dat ruim 200 politievrijwilligers beschikken over relevante ICT-kennis en expertise. "Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega's voor het grijpen, maar hun vaardigheden werden nog niet door ons benut."

Het gaat om een aantal ICT-consultants, maar ook om een gepensioneerde natuurkundige en een kankeronderzoeker. Sommigen werken al jaren als vrijwilliger bij de politie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.