Beheer

Governance
Politie

Politie nog altijd knullig met aangifte cybercriminaliteit

Onderzoek toont ‘cyberaanpak in opbouw’.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com mystic_mabel
5 februari 2020

Onderzoek toont ‘cyberaanpak in opbouw’.

De brede politie-organisatie beseft nog altijd niet dat criminaliteit zich in toenemende mate verschuift naar digitale misdaad. Daardoor kan de politie nog altijd niet goed omgaan met de aangifte van cyberdelicten, het screenen van cyberzaken en het opsporen van verdachten van cybercriminaliteit.

Dat blijkt uit een onderzoek van BBSO in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. De aandacht voor digitale misdrijven blijft bij de politie beperkt tot gespecialiseerde teams bij de regionale eenheden. Daardoor ontbreekt een brede inbedding van de aanpak binnen de politie-organisatie.

De onderzoekers adviseren juist de intake en service, de 'blauwe teams' en de recherche te betrekken bij de aanpak van cybercrime.

Overdracht kennis vlot niet

De urgentie met betrekking tot cybercriminaliteit is er wel, concluderen de onderzoekers. Gespecialiseerde teams zoals het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenhei en de ‘cybercrimeteams’ van de regionale eenheden zijn effectief in het bestrijden van  digitale criminaliteit zoals hacken, phishing en gijzelingssoftware. Zij zouden echter ook hun kennis en ervaring over moeten dragen naar andere teams zodat deze een rol kunnen spelen in preventie en het weerbaar maken van organisaties en publiek. Die overdracht komt echter niet goed van de grond onder meer omdat de cyberteams moeite hebben het opbouwen van 'cyberdeskundigheid aan de voorkant' te combineren met het behalen van kwantitatieve doelen.

"Het onderzoek geeft het beeld van een ‘cyberaanpak in opbouw’ waarbij de eenheden zelf verschillende prioriteiten geven aan de aanpak in hun eenheid.", schrijven de onderzoekers in hun rapport 'De aanpak van cybercrime door regionale eenheden van de politie' (pdf).

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.