Management

Apps
smartphone

Plateau mobiel datagebruik nog niet bereikt

In de eerste helft van 2019 steeg het mobiel datagebruik 18 procent.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Andri Koolme
18 december 2019

In de eerste helft van 2019 steeg het mobiel datagebruik 18 procent.

Het halfjaarlijks rapport over de telecommarkt van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat een verdere daling van het gebruik van vaste lijnen zien.

Het gebruik van mobiele data steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 18 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar een gemiddeld gebruik van 3 gigabyte per maand. 'De trend is al langer zichtbaar maar deze stijging is groter dan voorheen', stelt de  ACM in de meest recente Telecommonitor.

De groeitrend leek in het eerste kwartaal doorbroken. Voor het eerst was er sprake van een daling in het gebruik van 4G-data. In het tweede kwartaal werd die daling weer ruimschoots goedgemaakt. Het gebruik van 3G data blijft al zeker 6 kwartalen redelijk stabiel.

Het aantal vaste telefonielijnen neemt nog altijd gestaag af met in het tweede kwartaal van 2019 een daling van 6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Halverwege dit jaar waren er nog 498.000 aansluitingen.

Aanleg glasvezel moet sneller

De ACM houdt in een verklaring opnieuw een pleidooi voor een versnelde aanleg van glasvezel. Het aantal aansluitingen steeg weliswaar naar 1,32 miljoen, maar met name in de stedelijke gebieden blijft de aanleg achter. De ACM ziet glasvezel als een infrastructuur waarop consumenten maximale keuzevrijheid hebben, zeker als er daarnaast ook nog een kabelnetwerk aanwezig is. Die keuzevrijheid prikkelt de aanbieders om te innoveren en hun efficiëntie te verhogen. De ACM presenteerde in oktober de resultaten van een verkennend onderzoek naar de staat van de glasvezelaanleg in Nederland.

KPN kondigde begin december aan alle huishoudens in Amsterdam op glasvezel aan te sluiten.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Henk Bangma 19 december 2019 12:36

Euh niet platform, maar plafond...

Henk Bangma 19 december 2019 12:35

Plateau of platform?
Want ik begrijp niet wat hier met plateau bedoelt word.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.