Overslaan en naar de inhoud gaan

Plateau mobiel datagebruik nog niet bereikt

Het halfjaarlijks rapport over de telecommarkt van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat een verdere daling van het gebruik van vaste lijnen zien.
smartphone
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het gebruik van mobiele data steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 18 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar een gemiddeld gebruik van 3 gigabyte per maand. 'De trend is al langer zichtbaar maar deze stijging is groter dan voorheen', stelt de ACM in de meest recente Telecommonitor.

De groeitrend leek in het eerste kwartaal doorbroken. Voor het eerst was er sprake van een daling in het gebruik van 4G-data. In het tweede kwartaal werd die daling weer ruimschoots goedgemaakt. Het gebruik van 3G data blijft al zeker 6 kwartalen redelijk stabiel.

Het aantal vaste telefonielijnen neemt nog altijd gestaag af met in het tweede kwartaal van 2019 een daling van 6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Halverwege dit jaar waren er nog 498.000 aansluitingen.

Aanleg glasvezel moet sneller

De ACM houdt in een verklaring opnieuw een pleidooi voor een versnelde aanleg van glasvezel. Het aantal aansluitingen steeg weliswaar naar 1,32 miljoen, maar met name in de stedelijke gebieden blijft de aanleg achter. De ACM ziet glasvezel als een infrastructuur waarop consumenten maximale keuzevrijheid hebben, zeker als er daarnaast ook nog een kabelnetwerk aanwezig is. Die keuzevrijheid prikkelt de aanbieders om te innoveren en hun efficiëntie te verhogen. De ACM presenteerde in oktober de resultaten van een verkennend onderzoek naar de staat van de glasvezelaanleg in Nederland.

KPN kondigde begin december aan alle huishoudens in Amsterdam op glasvezel aan te sluiten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in