Plan KB: 'Alle kranten van Nederland op internet'

28 januari 2010
De Koninklijke Bibliotheek (KB) zou graag zien dat alle kranten die in Nederland zijn verschenen digitaal doorzoekbaar op internet worden geplaatst. Voor dit grote project moet worden samengewerkt met partners in het hele land.

"We kunnen dit niet in ons eentje voor elkaar krijgen", zegt drs. Astrid Verheusen, voorzitter van de kerngroep krantendigitalisering bij de KB. "We doen al een hele hoop, door de digitalisering en het via OCR ontsluiten van 8 miljoen krantenpagina’s, maar hulp is altijd welkom. Morgen (vrijdag 29 januari 2010) wordt bij ons een symposium gehouden over de mogelijkheden die portals bieden", aldus Verheusen.

Via een portal kunnen internetgebruikers toegang krijgen tot cultureel erfgoed, in het bijzonder de kranten die in Nederland zijn verschenen. Tijdens het symposium kunnen de deelnemers kennis en ervaringen uitwisselen. "Het is meteen een mooie gelegenheid om de mensen nog eens te doordringen van het belang van open standaarden, aggregatie en samenwerking", zegt Verheusen.

Er zijn volop plannen voor zo’n algemeen krantenportal, maar voor het zover is, zal er nog heel wat werk verzet moeten worden. Een voorzichtige schatting is, dat het portal over een jaar of twee gerealiseerd kan worden. Daarna kan verdere uitbouw plaatsvinden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.