Overslaan en naar de inhoud gaan

PinkRoccade legt vinger op zere plek zorgsector

PinkRoccade Healthcare heeft zich afgedacht over de vraag waarom de zorgsector er 'ondanks de urgentie, kansen en ideeën vanuit de zorgsector', maar niet in slaagt zijn immense efficiëntieproblemen op te lossen. De IT-dienstverlener blijkt in zijn analyse wel degelijk 'een spade dieper te graven' dan de verleidelijke vaststelling dat er niet voldoende wordt geautomatiseerd.
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

Als obstakels voor verandering noemt het rapport onder meer eilandcultuur ('sterke fragmentatie') en het ontbreken van een door de gehele sector gedeelde visie. Op basis van die analyse beveelt het rapport een aantal 'bouwstenen' aan voor 'een nieuw zorglandschap':

  • Landelijke specialisatie en schaal: apotheekgroepen, super specialistische zorginstellingen, laboratoria en diagnostische centra zullen zich vanwege hun gevoeligheid voor schaalgrootte en uniciteit op landelijk niveau organiseren.
  • Regionale beschikbaarheid: netwerken van gespecialiseerde zorgorganisaties zullen de balans verzorgen tussen specialisatie, schaalgrootte en regionale beschikbaarheid van zorg en hun kennis te gelde maken over de keten heen.
  • Wijk-multidisciplinariteit: dubbele schaalvergroting - van de zorginstelling en van het netwerk van zorginstellingen - maakt van de eerstelijnszorg een efficiënte multidisciplinaire zorgverlener, die in staat is de zorgketen te regisseren en de zorgkennis in de keten optimaal te gebruiken.
  • Zorg aan huis: steeds meer zorg kan aan huis plaatsvinden, e-health brengt de zorgketen en zorgkennis in toenemende mate bij de zorggebruiker thuis. Ook de inzet van zorgprofessionals aan huis kan hierdoor beter worden benut.

PinkRoccade Healthcare en medeopsteller Benthurst & Co, baseren bovenstaande aanbevelingen op 'ervaringen binnen andere sectoren' en op 'bewezen verandertactieken'. Dit overigens wel met de kanttekening dat men niet de pretentie wil hebben hiermee dé oplossing te presenteren. Daarom wil PinkRoccade Healthcare samen met zusterbedrijf PharmaPartners in dialoog met de zorgsector zelf. De bedrijven hebben daartoe de website nieuwzorglandshap.nl ingericht. Daarnaast denken ze komende jaren met betrokken partijen in het veld, van huisarts, apotheker en zorggroepen tot ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg en zorginstelling, zorginitiatieven ontplooien en verder ontwikkelen.

Een eerste exemplaar van het rapport ‘Het stormt in de polder – een anticiperende kijk op het zorglandschap’ wordt vandaag uitgereikt aan Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in