Development

Personal Tech
thuiszorg

Pilot virtuele thuiszorg Heerlen lijkt succes, mogelijk landelijk vervolg

Deelnemers enthousiast over eerste ervaringen

9 september 2020

Deelnemers enthousiast over eerste ervaringen

De pilot 'Virtuele thuiszorg' in Heerlen krijgt mogelijk een landelijk vervolg. De projectleiders melden aan RVO enthousiaste reacties te krijgen op het project dat gebruik maakt van slimme oplossingen zoals valdetectie, een slim horloge en bloeddrukmeters. 

De initiatiefnemers vertellen op de website van RVO over de totstandkoming van de pilot. Een inventarisatie van de behoeften en knelpunten onder bewoners, stakeholders en klanten maakte duidelijk dat e vraag naar sociale controle onder honderden bewoners van een grote zorgflat groot was, maar dat de individuele zorgwensen van de mensen ver uiteen liggen. 

Het projectteam keek naar de zorgbehoeften van individuele bewoners en naar mogelijkheden om de cohesie tussen bewoners verder te versterken. Met een slim systeem dat gebruik maakt van valdetectie, een slim horloge, GPS, bloeddrukmeters en slimme pillendoosjes  worden problemen bij bewoners tijdig gesignaleerd, vertellen de projectleiders. De eerste ervaringen zijn erg positief, zo melden ze aan RVO.

Pilot uitbreiden

De pilot moet in de toekomst op grotere schaal worden uitgevoerd, hopen de initiatiefnemers. Maar dan zijn er wel financiële middelen nodig. De initiatiefnemers zijn in overleg met gemeenten en zorgverzekeraars en denken over een abonnementsvorm voor het betalen van de apparatuur.

Het project 'Virtuele Thuiszorg' maakt deel uit van het woonproject 'HogerOP Heerlerbaan' waarin wonincorporaties, zorgaanbieders en innovatieplatforms uit de regio samenwerken. Het project is mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET).

Drempel digitale middelen lager

Op gebied van e-health worden -mede dankzij het coronavirus- grote doorbraken verwacht, omdat de drempel voor gebruik van digitale middelen lager is geworden. Huisarts Bart van Pinxteren vertelde daar eerder over in AG Connect. "De crisis heeft gezorgd voor een enorme push van digitalisering in de zorg. Het streven was vanaf het moment dat de maatregelen werden afgekondigd om te zorgen dat patiënten niet meer naar de praktijk kwamen als dat niet strikt noodzakelijk was."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.