Overslaan en naar de inhoud gaan

PC-verkopen zakken nog verder in

Wereldwijd zijn de pc-verkopen in het derde kwartaal gedaald met 3,6 procent ten opzicht van het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van Gartner.
dalende lijn
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De marktonderzoeker constateert dat dit het 12e opeenvolgende kwartaal is dat de verkoopcijfers dalen. In sommige marktren zoals die in de Verenigde Staten was de terugval veel dramatischer, tot wel 10 procent. De belangrijkste drijvende kracht is nu de vraag uit het bedrijfsleven naar pc's met Windows 10.

Maar ook die vraag varieert als je naar verschillende regionale markten kijkt, zegt Mika Kitagawa, analist bij Gartner. Vooral de markten waar de economie aantrekt, geeft bij bedrijven die wat kwetsbaar zijn voor economische schommelingen, het vertrouwen te investeren in nieuwe infrastructuur. 

HP groeit tegen de stroom in

HP versterkt zijn positie als marktleider met een groei in marktaandeel van 4,4 procent. Alle andere producenten in de top 6 leveren marktaandeel in. Variërend van 0,4 procent (Dell op positie 3) tot 9 procent (Asus op positie 4). Lenovo, Apple en Acer staan respectievelijk op positie 2, 5 en 6 in Gartners ranglijst.

Gartner merkt overigens op dat de afzet van HP in alle geografische markten groeide behalve in de VS. De totale afzet van pc's in Europa daalde 2,1 procent.

De marktanalist merkt verder op dat tekorten aan componenten de pc-markt geen goed doet. Vooral het krappe aanbod aan DRAM-modules verslechterde in het eerste kwartaal van 2017. Dat heeft vooral een effect op de prijs van consumenten-pc's omdat producenten de hogere kostprijs gewoon doorberekenen. Kitagawa verwacht dat de tekorten aanhouden tot eind 2018.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in