Management

Infrastructuur
negative curve

PC-verkopen zakken nog verder in

Traditionele 'terug naar school'-impuls is verdwenen. HP versterkt zijn positie als marktleider

© Pixabay CC0 Public Domain
11 oktober 2017

Traditionele 'terug naar school'-impuls is verdwenen. HP versterkt zijn positie als marktleider

Wereldwijd zijn de pc-verkopen in het derde kwartaal gedaald met 3,6 procent ten opzicht van het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van Gartner.

De marktonderzoeker constateert dat dit het 12e opeenvolgende kwartaal is dat de verkoopcijfers dalen. In sommige marktren zoals die in de Verenigde Staten was de terugval veel dramatischer, tot wel 10 procent. De belangrijkste drijvende kracht is nu de vraag uit het bedrijfsleven naar pc's met Windows 10.

Maar ook die vraag varieert als je naar verschillende regionale markten kijkt, zegt Mika Kitagawa, analist bij Gartner. Vooral de markten waar de economie aantrekt, geeft bij bedrijven die wat kwetsbaar zijn voor economische schommelingen, het vertrouwen te investeren in nieuwe infrastructuur. 

HP groeit tegen de stroom in

HP versterkt zijn positie als marktleider met een groei in marktaandeel van 4,4 procent. Alle andere producenten in de top 6 leveren marktaandeel in. Variërend van 0,4 procent (Dell op positie 3) tot 9 procent (Asus op positie 4). Lenovo, Apple en Acer staan respectievelijk op positie 2, 5 en 6 in Gartners ranglijst.

Gartner merkt overigens op dat de afzet van HP in alle geografische markten groeide behalve in de VS. De totale afzet van pc's in Europa daalde 2,1 procent.

De marktanalist merkt verder op dat tekorten aan componenten de pc-markt geen goed doet. Vooral het krappe aanbod aan DRAM-modules verslechterde in het eerste kwartaal van 2017. Dat heeft vooral een effect op de prijs van consumenten-pc's omdat producenten de hogere kostprijs gewoon doorberekenen. Kitagawa verwacht dat de tekorten aanhouden tot eind 2018.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.