Beheer

Branche
pc

Pc-verkoop veert op vlak voor tweede coronagolf

Leveringen van laptops, desktops en workstations pieken naar nieuw record.

© HP Inc.
12 oktober 2020

Leveringen van laptops, desktops en workstations pieken naar nieuw record.

De wereldwijde pc-markt lijkt de gevolgen van de coronacrisis te boven te zijn. In ieder geval wat betreft de verstoringen in de internationale supply chain als gevolg van de eerste coronagolf. Terwijl diverse landen afstevenen op een tweede golf van het COVID-19-virus doen pc-verkopers goede zaken. De afzet is wereldwijd 13 procent gegroeid en de verkoop in Europa belooft een nieuw record te vestigen, aldus marktonderzoeker Canalys.

De grote pc-producenten en hun resellers hebben de laatste tijd goede zaken gedaan, ondanks én dankzij de coronacrisis. Eerst was er sprake van verstoorde fabricage, verscheping, bevoorrading en leveringen. Dat was ten tijde van de eerste golf aan corona-infecties wereldwijd. Daarna was er sprake van plots toegenomen vraag in gebieden waar overheden zijn overgeschakeld naar lockdowns, waardoor veel werknemers ineens vanuit thuis moesten werken en daarvoor dan pc's en randapparatuur nodig hadden. Vervolgens is er in het nu net afgesloten derde kwartaal sprake van recordverkoop.

Miljoenen thuiswerkers

Dit meldt marktonderzoeker Canalys, die noteert dat de wereldwijde leveringen aan laptops, desktops en workstations met 13 procent zijn toegenomen in het derde kwartaal. In totaal hebben computerproducenten in die periode 79 miljoen pc's verscheept naar klanten. De Chinese fabrikant Lenovo is daarbij de grootste, met een groei van 11,4 procent naar meer dan 19,2 miljoen systemen. De nummer twee is het Amerikaanse HP Inc., met 18,6 miljoen stuks (een groei van 12 procent), gevolgd door Dell met 11,9 miljoen pc's (wat een daling van 0,5 procent vertegenwoordigt).

Daarna volgt Mac-maker Apple die met 6,3 miljoen verkochte computers een groei van 13,2 procent heeft behaald. Hekkensluiter van de wereldwijde top vijf is het Taiwanese Acer. Die firma is wel grootste groeier met een leveringstoename van 15 procent waarmee het uitkomt op 5,6 miljoen pc's. Deze resultaten voor de pc-branche staan in schril contrast met het eerste kwartaal van dit jaar toen de verkoop met 12,3 procent is ingezakt, weet The Verge te melden. Dit kwam mede doordat de internationale toeleveringsketen de plots aanzwellende vraag niet aankon als gevolg van de fabricage en assemblage in China, het eerste land dat door corona werd getroffen.

Groei of slechts piek?

Deze leveringsproblemen hebben nog doorgewerkt in het tweede kwartaal, mét een nasleep in het derde kwartaal wat in de onderwijssector voor een lastig begin van het nieuwe schooljaar heeft gezorgd, merkt Canalys op. Het tij is in het derde kwartaal in ieder geval gekeerd. De Europese markt staat er sterk voor, meent Canalys-CEO Steve Brazier. Hij stelt dat 2020 het meest winstgevende jaar ooit wordt voor resellers. De omslag naar thuiswerken en de daardoor grote vraag naar pc's plus aanverwante IT-producten en -diensten zorgt voor een ongekende groei. De vraag is of dat niet een piek zal zijn. Sombere voorspellingen spreken van een harde klap voor IT-budgetten in 2021.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 13 oktober 2020 19:18

De 'zupplaai sjeen' met z'n 'riezellers', een soort leveringsketen met wederverkopers, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.