Innovatie & Strategie

Windows
Windows 11-laptops

Pc-verkoop stort dit jaar in, voorziet Gartner

Na recordgroei in 2021 volgt recorddaling dit jaar. De pc daalt niet als enige (maar wel als ergste).

© Microsoft
1 juli 2022

Na recordgroei in 2021 volgt recorddaling dit jaar. De pc daalt niet als enige (maar wel als ergste).

De verkoop van pc's gaat het dit jaar moeilijk krijgen: marktvorser Gartner spreekt van een sterke daling met wel 9,5%. Vorig jaar maakte de wereldwijde pc-verkoop nog een groei van maar liefst 11% door, nadat er in het eerste coronajaar 2020 (met veel thuiswerken) al een behoorlijke groei (van bijna 5%) was. Die tijden zijn voorbij, maar niet alleen voor de pc.

De consumentenmarkt loopt voorop met de voorziene verkoopdaling, maar ook de afzetmarkt voor zakelijke pc's gaat slechter. De verkoop van pc's aan consumenten neemt volgens de analisten van Gartner dit jaar af met 13,1%, terwijl de verkoop van pc's aan bedrijven en organisaties 'maar' 7,2% afneemt. Deze cijfers zijn in vergelijking met de verkoop van vorig jaar.

Ook 5G lokt niet (genoeg)

Naast negatieve cijfers voor de verkoop van pc's voorziet Gartner ook flinke dalingen in de verkoop voor andere apparaten. Tablets gaan volgens de meest recente voorspelling van het onderzoeksbureau met een forse 9,0% achteruit qua verkoop in 2022. Smartphones doen ook mee met de negatieve trend; die gaan dit jaar naar verwachting met 7,1% dalen met hun verkoop. Ook de 'nieuwigheid' en mogelijke hogere internetsnelheden van 5G-smartphones weten die subcategorie geen groei te geven.

Gartner spreekt in het persbericht over zijn prognose voor dit jaar van "een perfect storm van geopolitieke ophef, hoge inflatie, valutaschommelingen en verstoringen van supply chains". Al die factoren hebben bij zowel bedrijven als ook bij consumenten gezorgd voor lagere vraag naar apparaten, zoals pc's, tablets en smartphones. Dit geldt wereldwijd en voor in wezen alle uiteenlopende productcategorieën, maar de pc wordt het hardst geraakt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.