Beheer

Security
Gigabyte laptop

PC-maker Gigabyte getroffen door ransomware-aanval

Hackers dreigen 112GB aan geheime gegevens te publiceren.

9 augustus 2021

Hackers dreigen 112GB aan geheime gegevens te publiceren.

PC-maker Gigabyte is het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval, vermoedelijk door de RansomEXX-groep. Hackers lijken 112GB aan gevoelige data te hebben uitgemaakt en dreigen die te publiceren als Gigabyte niet betaalt. Sommige websites van het bedrijf waren ook korte tijd onbereikbaar.

De ransomware-aanval is als eerste beschreven door Bleepingcomputer, dat via een bron ook schermafbeeldingen en gevoelige documentatie ontvangen heeft. Volgens de website is Gigabyte in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door de gijzelsoftware en heeft het Taiwanese bedrijf direct erna IT-systemen in zijn thuisland uitgeschakeld.

Als gevolg daarvan, waren delen van officiële websites en de ondersteuningswebsite voor klanten een tijdje onbereikbaar. Door die laatste maatregel konden klanten even niet bij ondersteunende documenten en de status van hun reparatie niet inzien. 

RansomEXX

Gigabyte heeft de relevante autoriteiten ingelicht over de ransomware-aanval, meldt de Chinese website United Daily News. Die voegt toe dat Gigabyte meldde dat de gijzelsoftware een klein aantal servers geïnfecteerd heeft. Met wat voor gijzelsoftware is officieel nog onduidelijk. Bleepingcomputer schrijft op basis van ontvangen schermafbeeldingen en documentatie dat het om ransomware van de RansomEXX-groep gaat.

De groep heeft een speciale webpagina gemaakt die Gigabyte verzoekt om contact op te nemen om tot een betaling te komen. Daarna belooft het hackerscollectief om de IT-systemen vrij te geven en buitgemaakte bestanden niet te publiceren. 

112GB aan geheime informatie gestolen

Als Gigabyte niet betaalt, claimen de hackers om 112GB aan gestolen bedrijfsinformatie te publiceren. Naar eigen zeggen gaat het om gevoelige, interne documentatie van Gigabyte en partners als Intel, American Megatrends, AMD en Intel. Bleepingcomputer heeft vier buitgemaakte documenten ingezien. Het is niet duidelijk of Gigabyte betaalt heeft of wil betalen omdat het bedrijf nog geen officiële reactie gegeven heeft. Ook onbekend is wanneer de hackers de gestolen informatie willen publiceren.

Over Gigabyte

Gigabyte is een wereldwijd actief IT-bedrijf dat een consumententak- en bedrijfstak heeft. Aan consumenten verkoopt het onder andere videokaarten, laptops, moederborden en monitoren. De zakelijke afdeling biedt met name uiteenlopende servers aan. Gigabyte is een joint-venture van Gigabyte (51 procent) en Asus (49 procent) en heeft een omzet van honderden miljoenen euro's per kwartaal. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.