Beheer

Security
Patiënten hebben zorgen over beveiliging gegevens

Patiënten hebben zorgen over beveiliging gegevens

Zorgen zijn niet per se ongegrond blijkt uit onderzoek.

1 juli 2021

Zorgen zijn niet per se ongegrond blijkt uit onderzoek.

Patiënten zijn ontevreden over de beveiliging van patiëntgegevens in de zorg. Die zorgen zijn niet per se ongegrond: ziekenhuizen en GGD’s hebben de beveiliging van de patiëntinformatie niet altijd goed op orde. Hoewel een derde van de gebruikers van gezondheidsapps zich zorgen over de privacy van hun medische gegevens, worden deze apps toch gebruikt.

Uit onderzoek van Capterra onder bijna 1.000 Nederlanders die het afgelopen jaar een (online) afspraak met een arts hadden blijkt dat bijna 70% er niet volledig op vertrouwt dat zorginstellingen veilig omgaan met hun patiëntinformatie. 15% heeft zelfs weinig tot geen vertrouwen. Slecht 17% van de ondervraagde Nederlanders vindt dat de privacy van patiëntgegevens momenteel goed is geregeld in de zorg.

De meeste ondervraagden zeggen zich bewust te zijn welke gegevens ze delen met hun arts via digitale toepassingen. Bijna een kwart maakt zich zorgen hoe deze persoonsgegevens via de digitale toepassingen wordt verwerkt. Hoewel Nederlanders zich zorgen maken over de privacy van gezondheidsapps, gebruikt een derde deze apps. De populairste apps zijn de apps die stappen tellen (59%), slaap meten (36%), hartslag monitoren (30%) en CoronaMelder (30%).

Spoofing

Dat de zorgen over de beveiliging van gezondheidsinformatie niet helemaal onterecht zijn blijkt uit onderzoek van The Internet Cleanup Foundation, een Nederlandse stichting die onderzoek doet naar de basisbeveiliging van websites en e-mailservers. De Volkskrant schrijft hierover. Deze stichting deed onderzoek naar alle domeinnamen van ziekenhuizen en GGD’s in Nederland. Bij een kwart van de onderzochte instellingen werden problemen gevonden. Zo gebruikt een groot deel nog geen DNSSEC of zijn sites niet beveiligd via een HTTPS-verbinding.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.