Innovatie & Strategie

Wetenschap
Dokter met patiënt

Patiënt heeft baat bij digitale monitoring

Toepassing e-health scheelt veel ziekenhuisbezoeken

arts en patiënt © CC0 Pixabay,  waldoruiz
17 juli 2017

Toepassing e-health scheelt veel ziekenhuisbezoeken

Patiënten met een chronische darmaandoening hoeven nog maar half zo vaak naar het ziekenhuis als ze gebruikmaken van MijnIBDcoach. Het is een beveiligde internetpagina waarmee patiënten zichzelf kunnen monitoren, gegevens kunnen invoeren en met hun behandelaars communiceren.

Dat is gebleken uit een onderzoek onder duizend mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, dat is gedaan onder aanvoering van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. De resultaten zijn zaterdag gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Van de deelnemers aan de studie kreeg de helft de beschikking over MijnIBDcoach. Deze groep bleek de helft minder te worden opgenomen, kwam ook aanzienlijk minder vaak terecht bij de polikliniek en was trouwer met het nemen van medicijnen. Behandelaars konden op afstand meekijken en eventueel actie ondernemen.

De onderzoekers zijn tevreden met de uitkomsten. "E-health-toepassingen zoals MijnIDBcoach zijn uitermate geschikt om het primaire zorgproces efficiënter in te richten, zonder het belang en de behoeften van de patiënt uit het oog te verliezen", zegt maag-, darm- en leverarts Marieke Pierik.

Volgens Maastricht UMC zijn er ruim 80.000 patiënten met chronische darmaandoeningen en stijgt dat aantal nog steeds.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.