Overslaan en naar de inhoud gaan

Patch voor Windows 7 maakt gigabytes schijfruimte vrij

Windows heeft de neiging gigabytes aan overbodige bestanden op schijf te houden. Het gaat daarbij om versies van Windows-componenten die door het aanbrengen van een update overbodig zijn geworden; om praktische redenen worden die vervangen componenten niet meteen gewist: ze kunnen nodig zijn voor een roll-back.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Verouderde update-bestanden blijven bewaard

Windows beschikte tot versie 8 niet over een standaard mechanisme om die bestanden na verloop van tijd alsnog te wissen. Normaal gesproken gebeurt dat wel bij het uitbrengen van een service pack - als de gebruiker dan die optie aanvinkt - maar het laatste service pack voor Windows 7 is al weer ruim twee jaar geleden uitgebracht.

Er zitten daardoor nogal wat overbodige bestanden in C:\Windows\WinSxS, de directory waar Windows de systeembestanden opslaat. Maar het zou geen goed idee zijn om alle bestanden in die directory te wissen. Er zitten namelijk ook bestanden tussen die wel degelijk nog nodig (kunnen) zijn.

Nieuw tooltje biedt uitkomst

Een tooltje dat Microsoft bij zijn jongste patchronde heeft uitgebracht in bulletin KB 2852386 brengt uitkomst. Het voegt aan de bestaande Schijfopruiming-optie (rechts klikken op de C:\-schijf, onder het tabje Algemeen) de optie toe om aan te vinken dat men de updates wil opschonen. Dat levert volgens de eerste rapporten zo rond de 3 gigabyte aan ruimte op.

Niet echt geadverteerd

Microsoft heeft het bulletin niet de status 'belangrijk' gegeven. Veel Windows 7-gebruikers zullen de 'aanbevolen' reinigingsfunctie daarom over het hoofd zien, zeker als ze belangrijke updates automatisch laten uitvoeren.

De functie is in dat geval alsnog te verkrijgen door Windows Update handmatig op te starten en het tool aan te vinken. Het kan ook rechtstreeks via Microsofts Support-site.

Voor Windows XP en Windows Vista biedt het tool geen soelaas.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in