Beheer

IT beheer
Windows 10 venster

Patch voor printergat in Windows veroorzaakt nieuwe printerproblemen

Sommige printers werken niet meer na installatie patch. 

9 juli 2021

Sommige printers werken niet meer na installatie patch. 

Een aantal gebruikers die de patch om het grote openstaande gat in Print Spooler op Windows te dichten installeerde, ervaart nu nieuwe problemen met de printer. Diverse systeemadministratoren ontdekten dat PC's plots geen verbinding meer konden maken met printers. Microsoft onderkent het probleem. Een oplossing is om de installatie van de patch terug te draaien.

Microsoft rolde eerder deze week een noodpatch uit voor een groot gat in Print Spooler, die bekendstaat onder de naam PrintNightmare. Deze zeroday maakt het mogelijk om kwaadaardige code op afstand uit te voeren (remote code execution, RCE). Daarnaast is het mogelijk om vanaf een lokaal account diepgaande SYSTEM-rechten te verkrijgen (local privilige escalation, LPE).

Al snel bleek dat de patch maar de helft van het probleem oplost. Wie de patch installeert voorkomt dat er kwaadaardige code op afstand uitgevoerd kan worden, maar de LPE-problemen worden niet verholpen. En nu blijkt dat de patch ook nog voor nieuwe problemen kan zorgen. Diverse systeemadministratoren merken namelijk op dat PC's na het installeren van de patch geen verbinding meer kunnen krijgen met printers, schrijft The Verge. Het gaat vooral om een aantal modellen van de Zebra labelprinters. 

Patch terugdraaien

Microsoft onderkent het probleem op zijn website. Volgens het bedrijf worden vooral printers voor bonnetjes of labels die via USB verbinding maken getroffen. Het probleem kan opgelost worden door de patch terug te rollen of door de printer opnieuw te installeren als administrator. 

Ook Zebra zegt tegenover The Verge op de hoogte te zijn van de problemen. En ook Zebra raadt aan om de patch te de-installeren of om de printer opnieuw als administrator te installeren.

Wie ervoor kiest om de patch te de-installeren, wordt wel aangeraden om andere maatregelen te nemen. Van het gat in Print Spooler is namelijk proof of concept-code beschikbaar, wat betekent dat het gat gemakkelijk misbruikt kan worden. Nog voor de patch verscheen, adviseerde Microsoft om Print Spooler uit te schakelen of om printen op afstand uit te schakelen. 

Nieuwe patch onderweg

Er komt echter ook een meer permanente oplossing vanuit Microsoft, stelt Zebra. Volgens het bedrijf werkt Microsoft aan een nieuwe versie van de patch, waarmee het probleem helemaal opgelost wordt. De update zou binnen één tot twee werkdagen uitgerold worden. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.