Overslaan en naar de inhoud gaan

Parler keert terug via dubieuze hoster

De microblogsite Parler lijkt toch als een fenix te herrijzen uit zijn as. De URL toont weer een pagina met de belofte de interactieve site weer te starten "binnen enkele weken".
Angry Trump supporter
© Shutterstock
Shutterstock

Parler werd door techgiganten Google, Apple en Amazon in de ban gedaan omdat de site niet in staat bleek oproepen tot geweld van het platform te verwijderen. Google en Apple verwijderden de app uit hun app stores, zodat de site geen nieuwe gebruikers kon aantrekken. AWS maakte enkele dagen later de klus af door de hosting van de kleine Twitterconcurrent te staken.

Aanvankelijk leek het er op dat de man achter Parler - John Matze - de handdoek in de ring had gegooid, zoals bleek uit berichtgeving via persbureau Reuters. Nu brengt de enige pagina op de site een mededeling dat er 'technische problemen zijn", maar ook een uitnodiging om snel terug te komen.

Tegen Fox News zei Matze gisteren dat hij verwacht eind van de maand de dienstverlening te kunnen hervatten. De site komt terug via hostingprovider Epik, waar onder meer de rechtsradicale websites 8Chan en Gab ook worden gehost. Opmerkelijk is dat Parler gebruik maakt van een IP-adres dat toebehoort aan DDos-Guard, een bedrijf onder meer bescherming tegen ddos-aanvallen biedt en wordt geëxploiteerd door twee Russen. DDos-Guard was in het verleden ook betrokken bij andere racistische en extreemrechtse sites en websites waarop complottheorieën worden verspreid. Het bedrijf heeft verder banden met Russische overheidssites.

Whois 190.115.31.151
Whois 190.115.31.151

Eind vorig week werd bekend dat hackers heel gemakkelijk het berichtenarchief van Parler konden kopiëren. Daaronder waren vele opruiende posts onder meer rond de organisatie van de aanval op het Capitool op 6 januari, maar ook met aanmoedigingen politie-agenten, joden en mensen met een donkere huidskleur dood te schieten.

Parler is opgericht in 2018, maar zag zijn gebruikersaantallen sterk groeien in de aanloop naar de recente presidentverkiezingen in de Verenigde Staten. Nadat president Trump werd geweerd van Twitter Facebook en andere sociale kanalen en daarmee direct contact verloor met zijn miljoenen trouwe aanhangers, was er sprake van dat hij zou overstappen naar Parler.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in