Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Grote techbedrijven doneren voor inauguratie Biden

Kort IT-nieuws van vandaag.

11 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

T-Mobile gaat in de verkoop

Euro's
© Shutterstock - Narek87

Deutsche Telekom werkt aan een verkoop van de Nederlandse tak van T-Mobile aan private investeerders.

Verschillende bronnen uit de telecom- en bancaire wereld melden dat volgens het Financieele Dagblad. T-mobile is na de KPN en Vodafone-Ziggo de derde en kleinste telecomaanbieder in Nederland.

Het bedrijf draait ondanks de Covid-19-crisis goed. Abonnees gebruiken hun mobiele telefoon vaker als gevolg van het thuiswerken en het contact met familie en vrienden. Daar tegenover staan wel lagere inkomsten uit roamingovereenkomsten met buitenlandse telecomaanbieders omdat er veel minder over de grens wordt gereisd. Per saldo steeg de omzet van T-Mobile echter vorig jaar.

Ingewijden verwachten dat Deutsche Telekom een forse prijs kan krijgen bij de verkoop. De schattingen lopen uiteen tussen de 4 en 5 miljard euro. Een overname door KPN of VodafoneZiggo ligt niet voor de hand gezien de bezwaren van mededingingsautoriteiten tegen de machtsconcentratie die zo'n acquisitie tot gevolg zou hebben. (TDO)

 


 

Techbedrijven trekken stekker uit chat-app Parler

Angry Trump supporter
© Shutterstock - Trevor Bexon

Een dag na Google heeft ook Apple de socialenetwerk-app Parler verwijderd uit zijn App Store. Apple had Parler vrijdag 24 uur de tijd gegeven om controle op berichten in te passen. Amazon weigert de app nog langer te hosten. Volgens de techgiganten verschenen er te veel berichten op de app die aanzetten tot geweld.

Parler, met 10 miljoen abonnees en 4 miljoen actieve gebruikers, is bij veel aanhangers van Trump populair, juist omdat gebruikers er alles mogen publiceren, waar Twitter en Facebook steeds vaker schadelijke content weren. Trump heeft 2,3 miljoen volgers op Parler.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, haalde vrijdag Parler, een kleinere concurrent van Twitter, uit zijn Play Store. Volgens Google is via Parler afgelopen woensdag opgeroepen tot het gebruik van geweld bij de invasie van boze Trump-aanhangers in het Amerikaanse Capitool. Google eiste dat Parler de inhoud van de berichten, video's en foto's zou gaan controleren en zo nodig weren van het platform.

Amazon staakt hosting

In navolging van Google en Apple besloot Amazon om de webhosting van de site van Parler met ingang van zondag te staken. Mocht het bedrijf geen ander hostingbedrijf vinden, dan betekent dat dat ook de website van Parler op zwart gaat.

Twitter zette vrijdag het persoonlijke account van Trump, met 88 miljoen volgers, permanent op zwart vanwege herhaalde oproepen tot geweld en het veelvuldig verspreiden van onjuiste informatie. Trump beweerde wekenlang dat niet Joe Biden, maar hij de presidentsverkiezingen had gewonnen. (ANP)

 


 

Grote techbedrijven doneren voor inauguratie Biden

Joe Biden
Joe Biden © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Gage Skidmore

Grote techbedrijven als Google-moeder Alphabet en Microsoft hebben minstens 200 dollar gedoneerd voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De namen van de bedrijven prijken op de lijst van bijna duizend donateurs, zo meldt de commissie die de inhuldiging organiseert.

De commissie maakte geen melding van de omvang van donaties. Ook ontbreken verdere details. Andere bedrijven die op de lijst staan zijn onder andere chipmaker Qualcomm, kabelleveranciers Comcast en Charter Communications, vliegtuigmaker Boeing en verzekeraar Anthem.

Het inauguratiecomité maakte ook bekend dat vakbonden als de American Federation of Teachers en de United Food and Commercial Workers een bijdrage hebben gedaan. Ook staan er opmerkelijke individuen op de lijst zoals de Californische senator Barbara Boxerof en zangeres Barbra Streisand.

Vanwege de coronapandemie zal de inauguratie van de nieuwe president al soberder zijn dan doorgaans het geval is. Daarbij zullen zeer strenge veiligheidsnormen worden gehanteerd. Dit vanwege de recente bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers waarbij vijf doden vielen, waaronder een politieagent.

President Donald Trump gaf eerder te kennen dat hij niet bij de inhuldiging aanwezig zal zijn. Vicepresident Mike Pence is dat wel. Biden en zijn vicepresident Kamala Harris riepen Amerikanen eerder op om thuis te blijven op 20 januari. De traditionele massabijeenkomst op de National Mall is al geschrapt en de parade na de inauguratie van het Capitool naar het Witte Huis wordt heroverwogen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.