Development

Software-ontwikkeling
ontwikkelaar

Pandemie laat ontwikkelaars 50% efficiënter werken

Werkwijze ontwikkelaars is blijvend ingrijpend veranderd.

© Shutterstock antoniodiaz
3 januari 2022

Werkwijze ontwikkelaars is blijvend ingrijpend veranderd.

De Covid19-pandemie heeft grote gevolgen voor de manier waarop ontwikkelaars werken en van plan zijn dat te blijven doen.

Dat blijkt uit het 2021 State of the Octoverse Report, dat GitHub publiceerde. Nog maar 11% van de ondervraagde ontwikkelaars denkt als de pandemie eenmaal voorbij is, weer terug te keren naar een situatie waarin iedereen elke dag bij elkaar zit te werken. Voor de pandemie was 41% er nog van overtuigd dat dat de beste manier van werken was.

De pandemie en het vele gedwongen thuiswerken hebben geleid tot een andere manier van werken, die heeft gezorgd voor een flinke sprong in productiviteit -  tot wel 50%. Een van de oorzaken is dat de informatie over projecten die voor de pandemie nog mondeling werd uitgewisseld, nu veel netter gedocumenteerd in de repositories is opgenomen.

Automatiseren heeft veel effect

Een tweede verandering die GitHub signaleert, is het automatiseren van taken. Dat is goed voor een productiviteitsverbetering van 43% in bedrijfseigen projecten en 27%  productiviteitsverbetering in opensourceprojecten.

Ook een verbetering is de toegenomen aandacht voor mentorship en coaching voor nieuwkomers bij een project.

GitHub constateerde dat mijlpalen veel sneller werden gehaald. Zo was er een versnelling van 87% onder meer door toenemende hergebruik van code en pakketten van opeenvolgende tools. Python en Java blijven de meestgebruikte programmeertalen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.