Overslaan en naar de inhoud gaan

Overname NXP door Qualcomm nog steeds niet rond

De activistische investeerder Elliott vindt dat het overnamebod op het Nederlandse chipbedrijf NXP verder omhoog moet. Het hedgefonds meldde vrijdag een belang van zo'n 6 procent in NXP en gaf aan zelf wel in gesprek te gaan met andere geïnteresseerde partijen.

Het gaat om een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. Het Amerikaanse Qualcomm kwam vorig jaar een overnamesom van 47 miljard dollar overeen met de sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips.

Elliott is meteen een van de grootste aandeelhouders in NXP. Er zouden al gesprekken hebben plaatsgevonden met het management van het chipbedrijf. De investeerder dringt aan op een heronderhandeling van de deal met Qualcomm of het vinden van koper die meer wil neertellen. Anders zou NXP maar gewoon zelfstandig moeten blijven.

Het activistische Elliott ligt ook al dwars bij AkzoNobel. Twistpunt daar is de weigering eerder dit jaar bij de top van Akzo om te praten met het Amerikaanse PPG Industries over diens overnamevoorstellen voor het verf- en chemieconcern.

Qualcomm telt bij het bod op NXP 110 dollar per aandeel neer. Diverse analisten stelden recent al dat Qualcomm best wat meer zou mogen betalen. Ook viel al op dat aandeelhouders eerder voor de deal aangemelde stukken de laatste tijd weer aan terugtrekken waren. De koers van NXP op de beurs in New York ging vrijdag na het nieuws over de campagne van Elliott tussentijds met 1,6 procent omhoog tot 112,40 dollar.

Ondertussen heeft de Europese Commissie nog verschillende bedenkingen. De overname leidt mogelijk tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. NXP en Qualcomm hopen de transactie nog steeds voor het einde van het jaar te kunnen afronden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in