Beheer

Security
Security

Overheidsprogramma Digital Trust Center blijft definitief bestaan

Digital Trust Center moet cyberweerbaarheid bedrijfsleven verbeteren.

© CC0 - Pixabay.com madartzgraphics
19 februari 2020

Digital Trust Center moet cyberweerbaarheid bedrijfsleven verbeteren.

Het Digital Trust Center (DTC) van de overheid blijft definitief bestaan als onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het DTC werd twee jaar geleden als tijdelijk programma opgezet, waarin met ondernemers wordt samengewerkt aan digitale veiligheid. Nu is geconcludeerd dat het DTC bijdraagt aan de digitale veiligheid van ondernemend Nederland. 

Het Digital Trust Center werd twee jaar geleden opgezet om bij te dragen aan de cybersecurity in het bedrijfsleven. Volgens voormalig minister Kamp van Economische Zaken bleek toen namelijk dat "kennis van en investeringen in cybersecurity" nog altijd onvoldoende was. Het DTC moest bedrijven dan ook helpen met actuele informatie over risico's en adviezen over digitale veiligheid.

Het programma blijkt twee jaar later succesvol te zijn. Na een onafhankelijke evaluatie van het programma is vastgesteld dat het DTC "met haar informatie, advies en het stimuleren van samenwerkingsverbanden bijdraagt aan de digitale veiligheid van ondernemend Nederland", aldus het DTC op zijn website. Om die reden is nu besloten dat het programma een vast organisatieonderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt.  

"Met de voortzetting van het Digital Trust Center blijft het ministerie van EZK zich in zetten voor veilig digitaal ondernemen. Ondernemers kunnen met een aantal relatief simpele stappen de digitale veiligheid van hun onderneming aanzienlijk verbeteren. Het Digital Trust Center helpt daarbij", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Meer werk aan de winkel

In de evaluatie zijn ook diverse aanbevelingen opgezet voor het DTC. Zo moet het DTC zijn bereik en zijn effect vergroten. Het DTC wil dan ook zijn samenwerkingsverbanden uitbreiden. In april dit jaar komt er een nieuwe aanmeldingsronde van de subsidieregeling voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van digitale veiligheid. In heel 2020 moeten in totaal minimaal dertig samenwerkingsverbanden gefaciliteerd worden. Op dit moment zijn er twintig samenwerkingsverbanden.

Ook wordt aanbevolen om voorwaarden te maken waaronder relevante dreigingsinformatie gedeeld kan worden met grote of volwassen, niet-vitale bedrijven. Daarnaast moet de samenwerking tussen het DTC en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) versterkt worden. De bedoeling is dan ook dat er afspraken komen tussen de twee organisaties.

Keijzer informeert de Tweede Kamer dit najaar over de voortgang van de implementatie van de aanbevelingen en de realisatie van de doelen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.