Innovatie & Strategie

Datamanagement
Den Haag

Overheidsorganisaties scheiden data van applicaties met REST-API's

"Data zoveel mogelijk bij de bron houden."

© CC0 - Pixabay,  Ellen26
27 januari 2022

"Data zoveel mogelijk bij de bron houden."

Overheidsorganisaties waaronder Logius, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Kadaster, VNG, en de Sociale verzekeringsbank gaan gezamenlijk aan de slag met REST-API’s. Door de samenwerking moeten gegevens veiliger en efficiënter worden uitgewisseld.

REST API (Representational State Transfer Application Program Interface) is een architectuurstijl waarmee verschillende soorten software binnen hetzelfde netwerk of apparaat met elkaar kunnen communiceren. Een flink aantal overheidsorganisaties heeft uitgesproken dat ze meer met REST-API’s aan de slag gaan, om zo betere samenwerking af te dwingen.

Consistentie en complexiteit

Het gaat om Logius, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Geonovum, Forum Standaardisatie, het Kadaster, de Sociale Verzekeringsbank en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Door applicaties zoveel mogelijk te scheiden van data en dan data bij de bron te bewaren, kan er veiliger en efficiënter gewerkt worden.

"Zo krijgen burgers, bedrijven en ketenpartners van de overheid toegang tot consistente data, zonder zich zorgen te hoeven maken over de complexiteit van de achterliggende systemen. Om deze data-uitwisseling mogelijk te maken, zijn goede platformen, API’s en verplichte standaarden onmisbaar”, schrijft de Rijksoverheid.

Ontwerpregels

De organisaties beloven in een gezamenlijk ondertekend document dat zij zich gaan houden aan een aantal principes. Waar de overheid REST APIs inzet, gebeurt dat voortaan alleen nog volgens de REST API Design Rules. Ook registreert de overheid registreert de extern toegankelijke REST API's bij developer.overheid.nl.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.