Management

Infrastructuur
Overheid maakt broncode BRP openbaar

Overheid openbaart broncode mislukt BRP

De stekker is afgelopen zomer uit het omstreden registratiesysteem getrokken. De bouw is toen gestaakt.

© CC0 - Pixabay Skitterphoto
29 november 2017

De stekker is afgelopen zomer uit het omstreden registratiesysteem getrokken. De bouw is toen gestaakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft nu de broncode openbaar gemaakt van de programmatuur voor het BRP (basisregistratie personen). Dit maatwerk was geschreven voor de nieuwe centrale ict-systemen. Dit langlopende en omstreden project is in juli dit jaar stopgezet.

De meest recente broncode is te vinden op developerssite github.com, compleet met functionele en technische documentatie.

De broncode is gepubliceerd als open source software. "Daardoor komen aanpassingen op de broncode ook weer openbaar beschikbaar en wordt gratis hergebruik ondersteund", schrijft het ministerie in een toelichting op de source release

Licentievoorwaarden 

Staatssecretaris Knops laat in een Kamerbrief weten dat de stukken voor publicatie op verschillende aspecten zijn getoetst waaronder privacy en veiligheidsrisico’s. "De voorwaarde waaronder publicatie van de code plaatsvindt is open source volgens de licentievoorwaarden AGPL (Affero General Public License)."

Hij vervolgt: "De licentievoorwaarden zien er op toe dat aanpassingen op de broncode ook weer openbaar beschikbaar komen. Op deze manier wordt hergebruik verder ondersteund. De licentie AGPL biedt hiervoor de beste garantie en wordt naast GPL (General Public License) veel gebruikt en kent een grote mate van steun in de opensourcegemeenschap."

Geen kostendoorberekening

Verder schrijft de staatssecretaris dat de openbaarmaking plaatsvindt zonder kostendoorberekening zodat, in het algemeen belang, een gelijk speelveld ontstaat voor een ieder die deze code wil hergebruiken. "Alle partijen kunnen op hetzelfde moment over de ontwikkelde broncode beschikken. Eerdere versies worden openbaar gemaakt nadat de onafhankelijke commissie BRP haar rapportage heeft opgeleverd, zodat niet met de werkzaamheden van de commissie wordt geïnterfereerd"

Minister Ronald Plasterk besloot afgelopen zomer de modernisering van het Basisregistratie Personen (BRP), stop te zetten. Hij zag geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd. Daarop werd door de Tweede Kamer aangedrongen op het publiceren van de broncode. Dat is nu gebeurd. 

Het ministerie zegt de eerdere versies van de broncode volgend jaar te publiceren.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

1
Reacties
Ronald 02 december 2017 13:59

Mooi dit. Ga straks even kijken. En dan maar afwachten tot de discussies starten em iedereen gaat vertellen hoe ze het zelf beter hadden gedaan.

*popcorn*

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.