'Overheid laat RSI-patiënten in de kou staan'

27 augustus 2009
De overheid toont minder belangstelling voor RSI en de gevolgen ervan, terwijl de risico's om last te krijgen van de spieraandoening sterk zijn gestegen. Dat stelt de RSI Vereniging in haar jaarverslag.

Uit onderzoek van de RSI Vereniging blijkt dat het aantal uren dat Nederlanders achter een beeldscherm werken is gestegen tot 3,7 uur per dag, bijna de helft van de werktijd. In sectoren als de ICT ligt dat vaak nog veel hoger. Beeldschermwerk blijkt een van de  belangrijkste oorzaken van de spieraandoening RSI.

De maatschappelijke schade als gevolg van RSI bedraagt circa 2 miljard euro. In Europa is RSI de belangrijkste oorzaak voor verzuim en blijvende arbeidsongeschiktheid. Ruim 1,8 miljoen mensen in ons land, een kwart van de beroepsbevolking, heeft RSI-klachten. Dit aantal neemt volgens de vereniging nog steeds toe.

Overigens bleek onlangs uit cijfers van ArboNed dat bij hun ICT-klanten het ziekteverzuim door klachten die gerelateerd zijn aan het bewegingsapparaat - waaronder RSI - in 2008 lager lag dan bij andere klanten van ARboNed. Volgens Ted van Hintum, voormalig woordvoerder van branchevereniging ICT~Office, is RSI bij zijn leden 'veel minder een onderwerp dan vroeger' door voorlichting, betere inrichting van werkplekken en meer pauzes.

Willem Hollander, voorzitter van de RSI Vereniging: "Het lijkt er op dat de overheid RSI accepteert als een gegeven en minder bereid is te investeren in onderzoek naar de oorzaken en methoden om de gevolgen ervan te bestrijden. De overheid laat 400.000 mensen die ernstige klachten hebben, in de kou staan."

De RSI-vereniging is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die voorlichting en informatie geeft over RSI, 'lotgenoten' met elkaar in contact brengt en onderzoek bevordert. Verder voert de vereniging overleg met werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers, overheid, onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten. De RSI-vereniging is in 1995 opgericht en heeft 1800 leden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.