Overslaan en naar de inhoud gaan

OV-kaart houdt voorlopig gekraakte Mifare-chip

Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Zij neemt daarin de aanbevelingen van het Royal Holloway-instituut van de Universiteit van London (RHUL) in grote lijnen over. Het RHUL stelde een contra-expertise in nadat eerder TNO onderzoek deed naar de beveiliging van de ov-chipkaart.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Huizinga zegt een uitrolscenario voor te staan “dat een adequaat evenwicht biedt tussen gewenste voortgang en benodigde zorgvuldigheid”. Zij houdt vast aan een gefaseerde landelijke invoering van de OV-chipkaart, maar de periode waarin het systeem nog niet in het hele land werkt moet ‘zo beperkt mogelijk’ zijn. Duidelijk is dat de afronding van de landelijke uitrol op 1 januari 2009 niet wordt gehaald, herhaalt de bewindsvrouw eerdere uitspraken.

Trans Link Systems (TLS), dat het chipkaartsysteem namens de ov-bedrijven uitrolt en exploiteert, zal in de loop van 2009 het migratieplan opleveren. Ook het Londense vervoerbedrijf werkt nu met de Mifare-chip. Volgens de staatsecretaris zijn de ‘zeer beperkte’ fraude-ervaringen daar geen reden om een nieuwe chip in te voeren.

Begin dit jaar brandde een debat los over het toekomstige kaartsysteem voor het openbaar vervoer nadat diverse hackers en beveiligingsexperts hadden aangetoond dat de NXP-chip op de kaart vrij eenvoudig gekraakt kan worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in