Management

Outsourcing
Franc Weerwind

'Outsourcing leidt tot braindrain overheid'

Kennis en kunde ontbreekt vaak om een IT-project op waarde te schatten, stelt de burgemeester van Almere.

Franc Weerwind © Almere
22 juni 2017

Kennis en kunde ontbreekt vaak om een IT-project op waarde te schatten, stelt de burgemeester van Almere.

Outsourcing heeft geleid tot een braindrain binnen overheden. Dat stelt Franc Weerwind, burgemeester van Almere deze morgen op het congres Smart Cities 2.0 dat momenteel in Zeist wordt gehouden.

Weerwind, die het congres opende, stelde dat binnen veel gemeenten de kennis en kunde ontbreekt om IT-projecten tot een goed einde brengen. “We beschikken vaak ook niet meer over de kennis en kunde om de resultaten van een IT-project op waarde te schatten en in te zetten voor waardecreatie.” Dat maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om ontwikkelingen op het vlak van smart cities op niveau ‘aan te vliegen’.

Oorzaak van deze braindrain is het grootschalig outsourcen van IT naar externe dienstverleners. Het gevolg daarvan is dat externe partijen de regie hebben over projecten, beschikken over de data die in een project worden verwerkt en voor een belangrijk deel bepalen hoe die data wordt hergebruikt.

Het gaat zeker ook om mislukkingen

Weerwind, die ook voorzitter van de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid is, pleit daarom voor een gezamenlijk kennisinstituut op het vlak van smart cities, waar gemeenten ervaring kunnen delen. Hij benadrukt daarbij dat het niet alleen om succesverhalen gaat maar zeker ook om mislukkingen. “Want juist van die fouten kunnen we leren.”

Weerwind plaats daarom vraagtekens bij de houding van controlerende organen als de Tweede Kamer die bij elk falend IT-project in het geweer komen. “Er zou meer oog moeten zijn voor het leereffect van een IT-project dat over het budget gaat.”

Lees meer over
1
Reacties
Claudio Geysel 25 juni 2017 22:04

Een van de oorzaken van het veelvuldige outsourcen is dat IT'ers door het hoger nanagement beschouwd worden als handjes ipv als brains met domein kennis, historisch besef en een schat aan ervaring. Een IT systeem bouwen is echter iets anders dan een Ikea kast in elkaar zetten. Handjes kan je makkelijk outsourcen, de specifieke IT kennis van een beetje complexe organisatie opdoen, kost echter minimaal 1 jaar en vaak meer. De kosten die dat met zich meebrengt verdien je tijdens de duur van het outsourcing contract, van ze lang zal ze leven, nooit meer terug.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.