Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderen krijgen cybersecurity-training

De seniorenorganisatie KBO-PCOB bindt de strijd aan met cybercriminaliteit, maar ook met een onevenredige vrees daarvoor.
ouderen
© Wikimedia
Wikimedia

De kwetsbaarheid van ouderen met betrekking tot cybercriminaliteit loopt sterk uiteen. Een deel beschermt zich met firewall (60%) en virusscanner (80%), gebruikt wachtwoorden (80%) en maakt regelmatig backups (70%). Twee op de tien plakt de camera van de laptop af, zo blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB waaraan 1.050 senioren deelnamen.

Er valt nog veel te verbeteren

Maar de rest neemt dus niet voldoende beschermingsmaatregelen. Ook zijn de wachtwoorden die senioren gebruiken, niet altijd even robuust. Zo gebruikt een derde persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, postcode, en namen van bekenden als wachtwoord of als een deel van hun wachtwoorden. Zes op de tien senioren bewaart wachtwoorden op papier, of ze weten hun wachtwoorden uit het hoofd.

In totaal geeft een op de tien senioren aan wel eens slachtoffer van cybercrime te zijn geweest. Daarbij gaat het om phishing (7%), koop- en/of verkoopfraude via internet (3%) en hacking (2%).

Veel vrees voor criminele acties

Senioren hebben echter onevenredig veel vrees om slachtoffer te worden van cybercrime: maar liefst vier van de tien respondenten zegt bang te zijn voor de acties van cybercriminelen bij hun online-activiteiten. Daarbij speelt ervaring echter een belangrijke rol. Wie veel online actief is, heeft minder vrees voor online-criminelen.

Om de ouderen meer online 'streetwise' te maken, heeft de KBO-PCOB de maand juni uitgeroepen tot de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit. Er start vandaag een voorlichtingscampagne met video's en artikelen in de media van KBO-PCOB. Elke woensdag in deze maand wordt 'gehackt-dag' waarbij de organisatie bijvoorbeeld met behulp van nep-mails ouderen duidelijk probeert te maken hoe phishingpogingen te herkennen zijn en hoe jezelf daartegen te wapenen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in