Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderen banger op internet

Veel meer oudere internetgebruikers zijn zich in de afgelopen 4 jaar onveiliger gaan voelen op internet. 20 procent voelt zich er onveilig, terwijl dat in 2013 nog maar voor 5 procent gold.
Oudere handen op laptop
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 1600 personen die ouder zijn dan 50. Bijna de helft voelt zich online kwetsbaarder voor fraude en criminaliteit dan offline. Waar ze vooral bang voor zijn, is dat hun computer onbruikbaar wordt (71 procent), dat hun identiteit wordt gestolen of misbruikt (68 procent) en dat ze geld verliezen (60 procent). Zeker 10 procent is al eens slachtoffer geworden van computercriminaliteit, variërend van virussen en ransomware tot identiteitsfraude.

De grotere angst wordt voor een deel veroorzaakt door berichtgeving over cybercriminaliteit. Een derde wordt bang van zulke berichten.

De ouderen geven aan dat ze beveiliging niet eenvoudig vinden. Ze hebben vooral problemen met het onthouden van verschillende wachtwoorden, het herkennen van phishing/spam en het inrichten van de privacy-instellingen. Wel hebben de meesten antivirussoftware geïnstalleerd en maken ze regelmatig backups. Ook controleert 83 procent of er een veilige internetverbinding is als ze persoonlijke gegevens invullen en klikt 93 procent nooit op linkjes in e-mails van onbekenden.

SeniorWeb is een landelijke vereniging met als doel senioren online wegwijs te maken. Ze telt 150.000 leden en ruim 3000 vrijwilligers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in