Beheer

Netwerken
boze vrouw

'Oude tv die breedband stoort' geen uitzondering

Draadloos opladen auto's gesignaleerd als nieuw probleem.

© Pixabay CC0 Public Domain
28 september 2020

Draadloos opladen auto's gesignaleerd als nieuw probleem.

De verstoring van breedbandverbindingen door slechtwerkende of zelfs niet in Nederland gecertificeerde apparatuur komt regelmatig voor. Goedkope LED-lampen en optimizers van zonnepanelen zijn stoorzenders. Maar ook de klassieke radiopiraat is nog altijd een bron van zorgen.

Vorige week was er nieuws over een heel dorp in Wales dat maandenlang problemen ondervond met breedbandverbindingen. Na een lange zoektocht bleek het probleem te zitten in een oude tv die een sterk elektromagnetisch veld veroorzaakte. "Het betreft zeker geen rariteit", zegt Peter Zwamborn, specialist Electromagnetic Field Theory and Applications bij TNO. Naast LED-lampen en sommige optimizers van zonnepanelen zijn er voorbeelden van schakelende voedingen zoals opladers voor mobiele telefoons en PLC-netwerken voor internet over de elektriciteitskabel die de prestaties van breedbandnetwerken behoorlijk in de weg kunnen zitten. 

Het gaat vaak om apparatuur die niet voldoet aan de EMC-richtlijn of om apparatuur die door veroudering meer storingen veroorzaakt. Volgens de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (Veron) waar onder meer veel radiozendamateurs bij zijn aangesloten, is de komst van draadloos laden voor elektrische auto's een grote bron van zorg voor de toekomst. Deze zullen op grote schaal zorgen voor sterke magnetische en elektrisch velden, die niet alleen hun hobby gaat verzieken maar ook storingen teweeg brengt op wifi- en mobiele netwerken.

Volgens de Veron werkt de zelfcertificering van producenten niet goed omdat de controle ontbreekt. De toezichthouder - het Agentschap Telecom - zou onvoldoende mankracht hebben om daadkrachtig op te treden, stelt 'beroeps' radiozendamateur Johan Jongbloed in een blog.

Geen juridische macht

De afdeling Handhaving van het Agentschap Telecom is belast met het opsporen en uit de lucht halen van illegale zendinstallaties. Daarvoor kan de dienst peilwagens inzetten om de bron te traceren. Het Agentschap Telecom heeft echter niet de juridische macht om een woning binnen te gaan wanneer een bewoner geen medewerking verleent.

De woordvoerder van VodafoneZiggo bevestigt dat het voorkomt dat een bijzondere externe factor van invloed is op de kwaliteit van het signaal via het vaste of mobiele netwerk. "Maar dat is uitzonderlijk", zegt hij, hoewel de netwerkaanbieder geen cijfers kan geven over de frequentie dat incidenten voorkomen. Het bedrijf heeft een permanente monitoring en probeert incidenten tot een minimum te beperken door het inzetten van bekabeling en netwerkapparatuur van hoge kwaliteit. "In de praktijk van alledag kan het overal voorkomen dat een signaal wordt verstoord door andere bronnen. Dat kan een babyfoon zijn of andere apparaten (die niet voldoen aan het CE-keurmerk). Mochten dergelijke oorzaken problemen op ons netwerk veroorzaken en daarmee last voor meerdere klanten, dan worden onze technici aangestuurd die het probleem opsporen en isoleren of bij de klant thuis kunnen verhelpen."

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 05 oktober 2020 15:15

Draadloos opladen: razend hip, en razend inefficiënt.
En vermoedelijk snel kapot gaand.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.