Beheer

Personal Tech
Oude tv

Internetverbinding heel dorp viel maandenlang weg door oude tv

Storingsdienst zat met handen in het haar

© CC0 - Flickr.com Anika
24 september 2020

Storingsdienst zat met handen in het haar

De 400 inwoners van een klein dorp in Wales hebben anderhalf jaar lang te maken gehad met een dagelijkse uitval van hun breedband-verbinding.

Elke dag om klokslag 7 uur 's ochtends vielen de verbindingen in Aberhosan uit. De 79-jarige Bill Childs verzond de ene na de andere klacht naar British Telecom Openreach. In totaal zijn er tussen de 30 en 40 keer monteurs bij hem langs geweest om uit te vissen wat er mis ging.

Uiteindelijk stuurde BT een team netwerkspecialisten naar Aberhosan om alle kabels langs te lopen en waar nodig te vervangen, vertelt een Openreachmonteur tegen The Guardian. Maar dat bood geen soelaas.

Vervolgens werden radiospecialisten ingeschakeld om te controleren of er misschien sprake was van elektromagnetische interferentie. 's Ochtends om 6 uur trokken ze zich met spectrumanalyse-apparatuur door het dorp om veranderingen bij aanvang van de storing te ontdekken. En om 7 uur volgde inderdaad een golf aan elektromagnetisch ruis.

Oorzaak gevonden

De bron van dat signaal kon worden herleid tot een enkel huis en daarbinnen een heel oude televisie. De bewoners gaven aan deze inderdaad altijd 's ochtends op 7 uur aan te zetten, zonder zich bewust te zijn van het verwoestende effect op de connectiviteit in het dorp. Ze hebben beloofd hem nooit meer aan te zetten.

Voor BT Openreach was het voorval aanleiding om de bevolking er nog maar eens op te wijzen dat alleen gecertificeerde apparatuur gebruikt mag worden. Vooral buitenlampen en magnetrons kunnen een desastreus effect hebben op de breedband-verbindingen.

4
Reacties
Jaap Huib 28 september 2020 10:27

Toen de TV verkocht is, zal die inderdaad aan de lokale eisen voldaan hebben.
Het betrof natuurlijk geen oud coax netwerk, maar het gewone, niet afgeschermde, telefoonnetwerk. Waarschijnlijk dus de xDSL verbindingen in het dorp.
En coax netwerk (dat goed is aangelegd en dus niet "lekt") is juist goed afgeschermd tegen electromagnetische vervuiling.
Inderdaad heeft ook een glasvezelnetwerk weinig tot geen last van EMV.

M. Commandeur 25 september 2020 00:24

Dat belooft wat met het Internet der Dingen, alles verbonden ...
Nee, zonder gekheid: hier mankeert ook wat aan de EMC en dan de immuniteit van het netwerk zelf.
Ws. betreft het hier een oud coax-netwerk en mist het de noodzakelijke galvanische scheiding.
(Dat is het voordeel van een glasvezel-netwerk: inherente galvanische scheiding.)
Het is een beetje simpel om dan die oude TV de schuld te geven!
Maar ja, dat verkoopt beter.

Sally Mens 24 september 2020 13:47

@Joost De bedoelde certificering was die, die destijds in Duitsland gold ten tijde van de fabricage van die oude TV: die volgens de DIN-normen. Daarin stonden strenge stralingsnormen voor oa TL-buizen, radio's, TV's, magnetrons enz. Deze DIN-normen vond destijds de Nederlandse regering ook te streng, onze KEMA-normen waren een grote ergernis onder DX-ende zend- en luisteramateurs. 'De' certificering bestaat niet, wat gold en geldt is wat de wetgever na overleg met de stakeholders bepaalt.

Joost v.d. Eijk 24 september 2020 12:56

Ik neem aan dat de TV gecertificeerd is geweest bij aanschaf anders was die niet in de handel gekomen.
Dat de TV niet meer aan de huidige certificering voldoet kan waar zijn. Maar er bestaat geen jaarlijkse certificering controle voor veel apparatuur zoals b.v. bij brandblussers.
Dus zou de breedband aanbieder bij aanleg van zijn netwerk meer rekening mee moeten houden met storende bronnen van buitenaf.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.