Overslaan en naar de inhoud gaan

.org-verkoop blijkt miljardendeal

De geruchtmakende en plots onthulde verkoop van het generieke topleveldomein (gTLD) .org blijkt een commercieel forse waarde te hebben. Verkoper ISOC (Internet Society) blijkt een bod van 1,135 miljard dollar te hebben gekregen van koper Ethos Capital. Die investeringsmaatschappij blijkt banden te hebben met (ex-)bestuurders van TLD-organisatie ISOC en .org-beheerorganisatie PIR (Public Interest Registry). Laatstgenoemde wordt verkocht en heeft recent het prijsplafond op .org-domeinen geschrapt.
dollars
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het forse bedrag van 1,135 miljard dollar is nu onthuld door CEO Andrew Sullivan de ISOC. Die internationale organisatie, met lokale afdelingen, heeft besloten om het gTLD .org plus de bijbehorende beheerorganisatie PIR van de hand te doen. Dat is gedaan nádat PIR het eerder gestelde prijsplafond voor .org-domeinen had geschrapt. .org is bedoeld voor gebruik door non-profit organisaties, die daar hun websites op kunnen draaien maar er ook hun mailverkeer langs kunnen laten gaan.

Protest en verdenking

De door ISOC voorgenomen verkoop heeft wereldwijd stof doen opwaaien, en tot tegenstand geleid. Critici voorspellen commerciële uitbating, waarbij .org-gebruikende non-profits effectief gegijzeld zouden kunnen zijn. ISOC Nederland heeft in een open brief protest aangetekend. De deal is verder verdacht omdat de investeringsfirma die de koop sluit directe banden blijkt te hebben met bestuur van zowel TLD-organisaties ISOC en ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) als ook met PIR, via een eerdere deal met TLD-beheerbedrijf Donuts.

ISOC-CEO Sullivan heeft het feit van een miljardendeal nu bij de .org-verkoop onthuld in een webinar, weet The Register te melden. "Ik heb nu net toestemming gekregen om een nieuw stuk informatie te onthullen, wat we eerder niet konden onthullen", aldus de hoogste baas in het webinar voor ISOC-leden. En dat is dus het geldbedrag wat de ISOC krijgt voor de verkoop van .org en PIR.

ISOC zelf op .org

Volgens Sullivans verklaring in de online-bijeenkomst zou het bedrag van 1,135 miljard dollar later online worden gepubliceerd. Vooralsnog is het niet direct te vinden op de website van de Internet Society, die zelf overigens ook op .org draait. Ook het meest recente nieuwsbericht over de deal maakt geen melding van het overnamebedrag. Overige financiële details van de verkoop aan Ethos Capital zijn nog altijd niet geopenbaard. In totaal heeft .org meer dan 10 miljoen registraties, aldus de ISOC-CEO in het webinar wat gehouden is om de gemoederen te sussen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in