Development

Software-ontwikkeling
Java

Oracle: Java waarschijnlijk nog 20 jaar populair

Oracle wil dat ontwikkelaars updaten naar de nieuwste Java-versie, maar dat gebeurt weinig.

8 maart 2019

Oracle wil dat ontwikkelaars updaten naar de nieuwste Java-versie, maar dat gebeurt weinig.

De populariteit van Java houdt nog tientallen jaren aan, vermoedt Ron Pressler van Oracle. Om die reden wil hij graag dat ontwikkelaars de nieuwste Java-versie gebruiken, maar het merendeel houdt vast aan het vijf jaar oude Java 8. Dit tot frustratie van Oracle.

Op de QCon-conferentie in Londen bleek deze week dat veruit de meeste Java-ontwikkelaars niet de nieuwste Java-versie (11) gebruiken. Ook het relatief nieuwe 10 en 9 zijn weinig populair. Developers draaien vooral Java 8, een versie die inmiddels vijf jaar oud is. Dit blijkt ook uit een – niet helemaal representatieve – poll van Trisha Gee, developer bij JetBrains. Zij vroeg haar Twittervolgers welke Java-versie ze gebruiken. Maar liefst 78 procent van de bijna 1400 deelnemers koos versie 8. Weliswaar zijn developers op de hoogte van de verbeteringen en vernieuwingen in nieuwe versies: upgraden naar 9+ is voor veel bedrijven (nog) niet aantrekkelijk.

Waarom developers niet upgraden naar Java 9

Java 9 introduceert namelijk grote veranderingen als Project Jigsaw (modulaire opbouw), het schrappen van weinig gebruikte API’s en een interne herstructurering. Ingrijpende wijzigingen die niet werken met de code in Java 8 (en ouder). TheRegister sprak op QCon met een aantal developers die – anoniem – hun verhaal doen. Zij geven bijvoorbeeld aan dat libraries niet geschikt zijn voor Java 9+, terwijl Java 8 nog goed – en vermoedelijk langdurig – ondersteund wordt.

Ron Pressler werkt bij Oracle aan de ontwikkeling van Java. Hij zegt tegen TheRegister dat het ‘absoluut noodzakelijk’ was om de structuur van Java te veranderen. “Java is meer dan twintig jaar oud. Het blijft waarschijnlijk nog twintig jaar groot en populair. We moeten twintig jaar vooruitdenken. De manier waarop de JDK was gestructureerd voor Java 9 was niet langer te onderhouden. We konden Java niet competitief houden als we geen verandering zouden aanbrengen.”

Het argument van ontwikkelaars dat de overstap van Java 8 naar 9 of nieuwer te groot is, gaat er bij Pressler niet in. “Er is geen fundamentele reden waarom je Java-code niet zou werken op Java 9+. Je moet misschien toegang tot oude API’s veranderen, maar het is geen andere programmeertaal.”

Oracle: Java-versienummers zijn verwarrend

Een veelgehoorde klacht over Java is dat Oracle de programmeertaal onlogische namen geeft. Java krijgt elk halfjaar een nieuwe versie en die draagt een nieuw getal. Java 8 werd 9, 9 werd 10 en 10 werd 11. Pressler van Oracle geeft toe dat deze strategie niet het gewenste effect heeft en noemt het ‘één van de meest verwarrende dingen die we hebben gedaan.’ Hij snapt dat developers denken dat de sprong naar een nieuw versienummer een grote update betekent. “De laatste grote Java-release ooit was Java 9. Er komen geen nieuwe meer in de nabije toekomst.”

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.