Oracle betaalt 46 miljoen in schikking fraudezaak

1 februari 2011
Oracle betaalt 46 miljoen dollar in een schikking van een fraudezaak waarin het recent overgenomen Sun Microsystems wordt beschuldigd illegaal overheidsopdrachten te hebben binnengesleept.

Sun zou in de periode 1998 tot 2006 vergoedingen hebben betaald aan systemintegrator Accenture in ruil voor gunstige adviezen bij de overheid. Verschillende Amerikaanse overheidsdiensten hadden Accenture ingeschakeld om de overgang naar nieuwe software te begeleiden.

Volgens de openbaar aanklager gaat het in totaal om contractwaarden van in totaal enkele honderden miljoenen dollars. Het bedrijf werd niet alleen beschuldigd van het betalen van smeergelden, maar ook van het onvolledig en onjuist informeren van betrokkenen bij de contractonderhandelingen met het Amerikaanse postbedrijf.

Veel bedrijven kiezen voor schikking
Niet alleen Sun werd aangeklaagd. Bijvoorbeeld ook HP  kreeg van het Amerikaanse ministerie van Justitie een boete van 55 miljoen dollar opgelegd en EMC moest 87,5 miljoen dollar neertellen. Ook IBM, PwC en Computer Sciences Corporation stonden in het beklaagdenbankje en schikten voor respectievelijk 3, 2,3 en 1,4 miljoen dollar.

De zaak werd in 2007 aangespannen door twee klokkenluiders: Neil Roberts en Norman Rille. Het Amerikaanse ministerie van Justitie sloot zich bij de zaak aan. Door de schikking te accepteren hoeven de bedrijven niet toe te geven dat zij fout zaten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.