Oprichter Xerox Parc overleden

23 december 2011
Jacob Goldman, de oprichter van het Palo Alto Research Center (PARC) van Xerox, is overleden. PARC legde de basis voor talloze computervernieuwingen, zoals de grafische interface van de Apple Mac.

Goldman richtte het PARC op in 1970. Het onderzoeksinstituut bleek buitengewoon succesvol. De WYSIWIG-editor (What You See Is What You Get), de laserprinter, de muisbesturing, verschillende programmeertalen en software-engineeringstrategieën waaronder objectgeoriënteerd programmeren, zijn ook in de moderne IT-industrie nog dagelijkse praktijk.

Goldman kwam oorspronkelijk van autoproducent Ford. Bij zijn aantreden bij Xerox drong hij direct aan op het creëren van een onderzoeksfaciliteit. Hij verkondigde destijds ook meteen dat het laboratorium geruime tijd nodig zou hebben om op stoom te komen en tastbare innovaties op te leveren - misschien wel 10 jaar. Toch was de grafische gebruikersinterface al in 1975 een feit en konden Apple en daarna Microsoft hun eerste commerciële toepassingen daarvan al begin jaren '80 presenteren.

Jacob Goldman stond bekend als een dynamisch leider en een fervent voorvechter van het stimuleren van innovatie. Hij overleed aan een hartstilstand op 90-jarige leeftijd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.